För den som vill ha tillgång till de mest avancerade tillverkningsteknikerna finns i nuläget endast två alternativ att välja på. Samtidigt råder aldrig tidigare skådad kretsbrist och för att möta efterfrågan planerar båda bygga nya fabriker för motsvarande hundratals miljarder kronor. Investeringarna kräver också finansiering.

Nyligen rapporterades att TSMC chockhöjer priserna på kretstillverkning med upp till 20 procent i ett svep. Nu följer Samsung efter med prishöjningar om 15–20 procent. Många kunder ska redan ha accepterat prisjusteringen och skrivit nya kontrakt, medan andra har kontrakt med de tidigare priserna som ännu inte löpt ut.

And foundry will accelerate growth by expanding Pyeongtaek S5 Line capacity and by adjusting pricing to enable future investment cycles. – Ben Suh, chef för Samsungs investerarrelationer

Prishöjningen kommer inte som en överraskning, utan var något Samsung flaggade för redan i sommar. Uttalat var då att en kommande prisjustering skulle finansiera utbyggnationen av fabriken S5 i Pyeongtaek, Sydkorea, där tillverkning på 5 och 4 nanometer äger rum. Därutöver skulle det ökade kassaflödet svara för framtida investeringar.

Samsung ligger idag efter TSMC tillverkningstekniskt, men ligger ändå tvåa och tillverkar åt flera högprofilerade kunder. Förutom tillverkning av de egna systemkretsarna Exynos för bland annat telefoner är Qualcomm en storkund på 5 nanometer och grafikkretsarna i Nvidias senaste Geforce RTX 3000-serie tillverkas på bolagets mindre transistortäta 8-nanometersteknik.

Det pågår just nu en global kapprustning, där framförallt Europa och USA vill flytta hem tillverkningen av kretsar för att göra sig mindre beroende av Asien som svarar för 80 procent av väldens kapacitet. De båda stormakterna lockar med stora investeringspaket och skatterabatter, något de hoppar ska locka TSMC, Samsung och även Intel att bygga fler fabriker inom regionernas gränser.

Sett till tillverkarna själva ska taiwanesiska TSMC på egen hand investera närmare en biljon kronor över en treårsperiod. I Sydkorea har 153 företag tillsammans med regeringen stakat ut en tioårsplan med satsningar om 450 miljarder USD, motsvarande närmare fyra biljoner kronor, varav Samsung ensamt står för 151 miljarder USD.

Processorjätten Intel har också gett sig in i leken om kretstillverkning och ska investera upp till en biljon kronor – enbart i USA. Därtill ögnar bolaget att bygga fler fabriker i EU och håller just nu på att sondera i vilket av medlemsländerna de ska förlägga nästa fabrik.

Källa: The Elec, The Korea Economic Daily

Läs mer om kretstillverkning: