I slutet av juli lanserade Amazon ett beta-test för nya spelet New World. Sessionen hann dock inte pågå särskilt länge innan spelare stötte på patrull. Användare med framförallt grafikkort av modellen Geforce RTX 3090 från partnertillverkaren EVGA rapporterade att grafikkorten förstörts i samband med att ha spelat New World.

En majoritet av de drabbade användarna angav att problemet uppstått i spelets menyer, som i tidiga beta-versionen tillät grafikkortet att rendera ett obegränsat antal bilder per sekund. Detta gav upphov till teorier om att grafikkorten gått sönder till följd av strömspikar eller värmeproblem orsakade av den höga bildfrekvensen.

Flera grafikkortsmodeller påverkades, men EVGA:s Geforce RTX 3090 FTW av rapporter att döma stod för den största andelen. Det spekulerades därmed även om att ett underliggande hårdvarufel orsakat problemet, vilket nu bekräftas av EVGA. EVGA har analyserat 24 stycken trasiga grafikkort och nu konstaterar bolaget att problemet beror på "bristfälligt utfört arbete".

Genom röntgen upptäcktes undermåligt lödda MOSFET-kretsar, som är en av de komponenter som sköter grafikkortets spänningsreglering. Enligt bolaget är det ett fåtal grafikkort från ett parti tillverkad tidigt 2020 som påverkas. De meddelar inte några exakta siffror, men menar att det rör sig om mindre än en procent av partnertillverkarens totala försäljning.

Även om grafikkort förstörts när användare spelat New World är det alltså inte spelet som är boven i dramat, utan endast en utlösande faktor. EVGA har skickat nya grafikkort till de användare som anmält felet till bolagets kundservice.

Källa: Tom's Hardware

Läs mer om grafikkort: