Idag går mer eller mindre alla runt med en egen kamera i fickan, från vilken nästa fotografi är blott ett par sekunder bort. Just kameran är också ett av de största säljargumenten från företag när de släpper nya telefoner. Vid sidan om nya funktioner på mjukvarusidan fortsätter givetvis utvecklingen på hårdvarusidan och då inte minst kamerasensorerna.

Nu avtäcker Samsung kamerasensorn ISOCELL HP1 med en upplösning på hela 200 megapixlar. Som jämförelse är detta drygt 24 gånger fler pixlar än hos en 4K UHD-upplöst skärm, som räknar in på närmare 8,3 megapixlar. Tanken bakom det höga antalet pixlar är inte nödvändigtvis att ta så pass högupplösta bilder, utan att via tekniken pixel binning slå ihop pixlar för bättre bildkvalitet. Med något Samsung kallar Chameleon Technology ska det dock vara möjligt att i rätt ljusförhållanden knäppa fullupplösta bilder.

Infographic-ISOCELL_HP1-GN5-scaled.jpg
ISOCELL-HP1.jpg
ISOCELL-GN5.jpg

Vid sin fulla upplösning mäter varje pixel in på 0,64 mikrometer i kvadrat. Med en pixel binning på 2 × 2, där fyra pixlar slås ihop till en, ökar storleken per pixel till 1,28 mikrometer och upplösningen går ned till 50 megapixlar. Det är också möjligt att använda 4 × 4-pixel binning, där totalt 16 pixlar slås ihop till en stor på 2,56 mikrometer och sänker upplösningen till fortsatt höga 12,5 megapixlar.

Tillsammans med ISOCELL HP1 tillkännager Samsung ISOCELL GN5, vilken är en mindre sensor som beskrivs som tunn och sannolikt är den som blir vanligast att hitta i en telefon. Den här går ned till "enbart" 50 megapixlar där varje pixel är 1 mikrometer i kvadrat. Med 2 × 2-pixel binning växer storleken till stora 4 mikrometer och upplösningen går ned till 12,5 megapixlar.

Samsung ISOCELL GN5 beskrivs också som "världens första kamera" med Dual Pixel Pro, vilket är Samsungs namn på en teknik där varje pixel i kameran används för autofokus över en hel bild. Vidare nämns en teknik kallad Front Deep Trench Isolation (FDTI) som gör att varje individuell pixel ska kunna absorbera så mycket ljus som möjligt för att reducera mängden brus. Gemensamt för båda sensorer är stöd för videoinspelning i 8K UHD i 30 bilder per sekund (FPS) och 4K UHD i 120 FPS.

Sannolikt dröjer det till nästa år innan de nya sensorerna letar sig in i nya mobiltelefoner. Tidigare uppgifter talar om att sensorn på 200 megapixlar ska användas i nästa flaggskeppstelefon från Samsung – Galaxy S22 Ultra.