Microsoft nästa operativsystem Windows 11 lanseras den 5 oktober. Utöver designmässiga förändringar och ett mer enhetligt gränssnitt har Microsoft gjort gällande att säkerhet står högt upp i prioriteringslistan. Operativsystemet ställer strikta krav på modern hårdvara och stöd för Trusted Platform Module 2.0 (TPM).

För de användare som deltar i Windows Insider-programmet är det möjligt att kringgå kraven för att betatesta tidiga versioner av operativsystemet. Det sätter Microsoft nu stopp för och framtida testversioner genom Windows Insider får samma hårdvarukrav. Detta framgår i ett mail som skickats ut till användare vars hårdvara inte möter kraven.

Based on our data, you have a PC that was given that exception. This PC must clean install back to Windows 10 with the media (ISOs) that we provide and can then join the Release Preview Channel to preview Windows 10 updates.

Det är ord och inga visor i meddelandet, som även informerar användare om att deras system undantagits kravet, men att de nu måste återgå till Windows 10. När en installation av Windows 10 skett kan användare ansluta sig till den kanal som tillhandahåller förhandsvisningar av uppdateringar för det istället.

Det blir dock möjligt att fortsätta kringgå säkerhetskraven för den som verkligen vill. Microsoft backade nyligen något i frågan och har meddelat att det går att installera Windows 11 på system som inte uppfyller säkerhetskraven genom att använda en ISO-fil via ett USB-minne eller bränd på en skiva. Microsoft lovar dock varken kompatibilitet eller uppdateringsmöjligheter för de som väljer att installera operativsystemet den vägen.

Läs mer om Windows 11: