Trådlösa hörlurar är ett smidigt alternativ för den som tröttnat på extra kablage. De ansluts vanligtvis med Bluetooth, vars begränsningar innebär att smidig anslutning sker med visst avkall på ljudkvalitet. Den som vill njuta av förlustfri (eng. lossless) musik är därmed fortfarande begränsad till kabel, oavsett om det rör sig om lokala filer eller strömmade tjänster.

Nu presenterar Qualcomm sin lösning på problemet. Det rör sig om en vidareutveckling av tidigare ljudkodningstekniken Aptx Adaptive som optimerats ytterligare. Nya Aptx Lossless är en del av plattformen Snapdragon Sound och ska erbjuda förlustfri ljuduppspelning över Bluetooth CD-kvalitet, det vill säga 16-bit över 44,1 kHz.

Med Aptx Lossless skruvas bandbredden upp till 1 Mbps, vilket bland annat slår Sonys ljudkodningsteknik LDAC:s bandbredd om 990 kbps. Viss komprimering sker, men enligt Qualcomm kan Aptx Lossless återge ljudet helt förlustfritt så länge Bluetooth-anslutningens signalstyrka lämpar sig för det. Tekniken detekterar automatiskt om förlustfritt material spelas och anpassar sedan bandbredden. För att undvika avbrott eller missljud vid sämre anslutningsförhållanden eller störningar återfinns även dynamisk skalning ned till lägst 140 kpbs.

Likt Qualcomms tidigare versioner av Aptx krävs det att både hörlurarna och enheten de ansluts till har stöd för tekniken. För närvarande är stöd för Aptx vanligast på Android-enheter, då Apple istället valt att fokusera på ljudkomprimeringstekniken AAC. De första produkterna väntas bli tillgängliga för konsumenter tidigt år 2022.

Blir trådlösa hörlurar ett alternativ för dig när CD-kvalitet är möjligt?