När brytning av kryptovalutor med grafikkort konsumerade elektricitet motsvarande hela nationer såg sig världen om efter alternativa sätt till brytning än proof-of-work (PoW). Ett av svaren på detta blev proof-of-space (PoS) och kryptovalutan Chia (XCH), som framförallt blev populär i Asien och gjorde att efterfrågan på lagringsenheter med hög kapacitet skjutit i höjd – och därmed även priserna.

I maj nådde valutan sin topp med ett värde om 1 614 USD, men har sedan dess tappat och ligger nu på dryga 280 USD. Det har helt sonika fått Chia-miners att tappa förtroendet till valutan och söka sig till andra alternativ. Resultatet av detta är att de nu säljer av sina lagringsenheter i drivor, vilket innefattar såväl hårddiskar som SSD-enheter.

Nu rapporterar den vietnamesiska tidningen Vnexpress International att den hårdvara som använts för Chia ompaketeras och säljs som nya. Tidningen talar om flera vittnesmål från tidigare investerare, som barskrapat marknaden på såväl hårddiskar som SSD-enheter och nu tvärtom skapat ett överutbud där de har svårt att hitta köpare.

Förutom att sälja väl använda lagringsenheter som nya i Vietnam har många tvingats exportera till andra länder, där Kina nämns specifikt. Då kryptovalutan Chia seglade upp som alternativ så sent som april 2021 handlar det inte om gammal hårdvara som ompaketerats, däremot har de använts väl. Det är inte nödvändigtvis ett större bekymmer med mekaniska hårddiskar, däremot kan det ta ställa till problem för den som ovetandes köper en SSD-enhet som använts för Chia-brytning.

Till skillnad från mekaniska hårddiskar använder SSD-enheter minneskretsar av typen NAND, där varje individuell minnescell endast klarar ett begränsat antal skrivningar innan de slits ut. Hur många skrivningar de klarar specificeras ofta i 1 000 eller mer, vilket med en SSD på en terabyte (TB) således motsvarar en petabyte (PB).

För vanliga konsumenter är antalet skrivningar mer än tillräckligt för att en SSD ska hålla i många år, men i fallet Chia där det löpande skrivits ny data till minnescellerna kan det handla om blott några månader innan de kastar in handduken. Ett exempel som nämns i tidningen är att en SSD på en terabyte beräknas nå det specificerade antalet skrivningar på endast 80 dagar innan allt fler minnesceller successivt kastar in handduken.

Huruvida de ompaketerade lagringsenheterna exporteras utanför Asien framgår inte.

Mer om kryptovalutan Chia: