I början av coronapandemin våren 2020 förberedde sig världen på en finanskris värre än den 2007–2008. Till följd av detta avbokade såväl detaljhandeln som industrier större delen av sina ordrar från Kina. När kraschen uteblev fanns en uppdämd efterfrågan, vilket ledde till att tillgången på containrar från Kina blev kraftigt begränsad och fraktkostnaderna sköt i höjden med över 500 procent.

I början av år 2021 trodde många att tillgången var på väg att förbättras och att priserna på båtfrakt nått sin topp. I en rundringning till svenska återförsäljare februari 2021 framgick att de tillsvidare skulle svälja kostnaderna istället för att lägga över dem på konsumenter, men det flaggades för att det inte kunde pågå hur länge som helst. De globala obalanserna har dock hållit i sig och likaså har de lägre kostnaderna för frakt uteblivit.

Nu har detaljhandeln nått en brytpunkt och högre priser för vanliga konsumenter är nära förestående. Alltifrån tillverkare av skor till leksaker har öppet gått ut med att de höjer sina priser lagom till den stundande julhandeln. Till SweClockers berättar allt fler företag om svårigheterna med att få fram varor i tid. De får även svårt att hålla sina rekommenderade priser (MSRP) på framförallt större varor, där chassin är det tydligaste exemplet.

Priserna på containrar låg i början av året runt 10 000 dollar för en 40-fotscontainer (FEU) från Kina till Sverige, dryga 500 procent över de 1 800 dollar som gällde innan pandemin. Istället för att ha vänt ned har de fortsatt öka med tusentals dollar och ligger nu på runt 15 000 dollar – upp mer än 800 procent. Inte nog med det, trots höga priser når inte ens hälften av containerfrakterna med båt fram i tid. Vid sidan om detta har företag fortsatt svårt att få tag på komponenter från sina underleverantörer i Kina och har därför svårt att färdigställa sina produkter.

Samtidigt som generellt högre produktpriser är att vänta ser det än mer dystert ut när det kommer till lagerhållning i butik. Årets största säljperiod är just julhandeln, men när efterfrågan på containrar går upp ökar även osäkerheterna för om leveranserna når fram i tid. Förutom att saker blir dyrare finns i handeln en oro för tomma butikshyllor redan innan Black Friday gått av stapeln den 26 november.

Läs mer om fraktkrisen: