Valve avtäckte den handhållna enheten Steam Deck i juli och det är inte långt kvar till de första enheterna letar sig ut bland konsumenter. Trots utseendet är det ingen renodlad spelkonsol. Det är snarare en dator i portabelt format, som levereras med Arch-baserade operativsystemet Steam OS 3.0.

Enheten påstås kunna driva hela Steams stora spelutbud. Det har antagits vara tack vare kompatibilitetslagret Proton, som kan driva spel utan officiellt Linux-stöd. Enligt James B. Ramey på Codeweavers, som utvecklar Proton, rör det sig om en missuppfattning. Han menar att det till och med är osannolikt att alla spel fungerar vid lansering.

Ramey menar att det påstådda missförståndet härstammar från en intervju med IGN, där Valves Pierre-Loup Griffais uttalar sig om enhetens hårdvaruprestanda. Griffais berättar bland annat att enheten stödjer alla spel och klarar senaste generationens AAA-titlar utan problem. Ramey tror dock inte att Griffais uttalande räknar med eventuella Proton-relaterade kompatibilitetsproblem. Han tror istället att uttalandet endast syftar på att prestandan räcker till för det, rent hårdvarumässigt.

Codeweavers är inte involverade i utvecklingen av Steam Deck, utan arbetar endast med Proton. Valve kan visserligen på egen hand ha utökat kompatibiliteten. Det är dock osannolikt att de inte hade involverat en partnerutvecklare vid så pass stora framsteg i ett gemensamt projekt.

Enligt Proton DB är strax under 16 000 spel verifierat testade och kompatibla med Proton i nuläget. Det kan även finnas titlar som inte är listade, som fortfarande fungerar. Det är självfallet många spel, men Steams totala utbud sträcker sig till cirka 56 000 titlar. Spelsugna behöver dock inte oroa sig, åtminstone inte enligt Ramey. Den pågående utvecklingen av Proton ska säkerställa att det finns ännu fler titlar tillgängliga till lanseringen i december.

Läs mer om Steam Deck: