Upphovsrättsorganisationen Copyswede kom till år 1982 för att kompensera innehållsskapare för den privatkopiering som på den tiden var utbredd bland svenskar. Sedan dess har beteendemönster förändrats och numera är privatkopiering något som hör till det förgångna, i stort tack vare prisvärda strömningstjänster som Spotify och Netflix.

Trots detta har Copyswede fortsatt att ta ut sin "kompensationsavgift" på nya produkter, vilka innefattar alltifrån externa lagringsenheter till datorer, mobiltelefoner, surfplattor, spelkonsoler och mer därtill. Hur stor avgiften är baseras på storleken hos produktens lagringsutrymme, där själva produktkategorin avgör avgiftens belopp per gigabyte.

Nu kan SweClockers avslöja att Copyswede utvärderar "nya produktkategorier" som kan komma att omfattas av intresseorganisationens kompensationsavgift. Enligt källor ska det handla om en rad olika produktkategorier, där specifikt smarta klockor och aktivitetsarmband nämns, med tillägget att det sannolikt handlar om fler än så.

Exakt hur resonemanget går kring att en avgift ska plockas ut för smarta klockor och aktivitetsarmband framgår inte. Möjligt är dock att logiken är densamma som för andra produktgrupper, att enheterna i fråga teoretiskt kan användas för privatkopiering samt att många smarta klockor och aktivitetsarmband kan spela musik utan att telefonen är med.

Förutom att fortsätta på den inslagna vägen uppges Copyswede ha några tuffa ekonomiska år bakom sig, något som ska motivera organisationen att söka nya källor till intäkter. Oavsett vilka de nya produktkategorierna blir är en utökning av avgiften tänkt att träda i kraft tidigt år 2022.

Hur många CD-skivor har du rippat till ditt aktivitetsarmband?