Bland de designmässiga förändringar som introduceras med Windows 11 är nya ljudeffekter. Då hela gränssnittet fått en mjukare rundad design anpassar Microsoft även ljudet därefter. Det inkluderar även olika toner beroende på om användaren väljer det mörka eller ljusa temat.

Det mörka temat inverterar färgerna och visar ljus text mot mörk bakgrund, vilket kan upplevas bekvämare för ögonen. För vissa är det även enklare att läsa text mot mörk bakgrund än ljus. Microsoft vill med Windows 11 fokusera på att göra det mörka läget ännu mer lugnande och avslappnande än tidigare. Ljuden är därmed mer dova och har ett lätt eko, medan de ljusa lägets är skarpare och något högre i ton.

Det är inte riktigt alla systemljud som har två versioner, men de vanligaste är inkluderade. För den som redan nu vill höra hur batterivarningar eller kalendernotifikationer låter i Windows 11 har Bleeping Computer en spellista med systemljud. Skillnaden mellan ljuden för ljust och mörkt läge är relativt liten, men hörbar när de spelas sida vid sida.