Fler och fler vardagsprylar får tillägg av smarta funktioner, vilket allt som oftast innebär att det introduceras en möjlighet att ansluta produkten till internet. Dessa brukar gemensamt kallas för sakernas internet eller IOT, som är en förkortning av engelskans Internet of Things.

Ökningen av allt från smarta kylskåp till övervakningskameror medför dock även nya säkerhetsrisker. Enligt en analys från säkerhetsfirman Kaspersky har de under första halvan av år 2021 detekterat över 1,5 miljarder attacker mot IOT-enheter. Det är drygt dubbelt så många attacker jämfört med föregående år, då Kaspersky detekterade 639 miljoner.

Smarta Hem: Nätverksegmentera med Unifi

Gemensamt för attackerna är att enheterna utnyttjas i syfte att få tag på känsliga uppgifter av olika slag, särskilt personuppgifter. Säkerhetsfirman menar även att smarta enheter i högre grad används för att stjäla företagsdata, något som enligt deras data ökat till följd av att fler arbetar hemifrån. Utöver information nyttjas sårbarheter bland annat för att ansluta enheter till botnät eller bryta kryptovalutor.

Ett av skälen till varför IOT-enheter utsätts är svaga lösenord, både användares egna och förinställda. Bland rekommendationerna till användare är därmed att se över sina lösenord även till enklare hushållsprodukter, likt smarta strömbrytare. Enligt säkerhetsexperten Dan Demeter är många av attackerna möjliga att förebygga med enkla åtgärder, exempelvis genom att alltid uppdatera sina enheter när mjukvara och säkerhetsuppdateringar släpps.

Hur håller du ditt smarta hem säkert?