I slutet av augusti uppdagades att Sony släppt en tyst uppdatering av Playstation 5, som genomgått såväl små som stora förändringar. Den tveklöst störst är dess kylare, eller närmare bestämt kylfläns, som bantats rejält med 300 gram. Slutsatsen som drogs av detta var att Sony kapat kostnaden på bekostnad av spelkonsolens kylningskapacitet.

Det här väckte intresset hos nätaggregatsexperten Aris Mpitziopoulos, som är grundare till Cybenetics och skriver för bland annat Techpowerup, som lyckades få tag på Sonys nya revision av Playstation 5. Han börjar med en genomgång av många smärre förändringar och en stor, vilket är just spelkonsolens kylfläns som bantats kraftigt. Däremot är kylarens sex värmeledningsrör samma som originalet.

Aris slår även hål på att Sony gjort ett fläktbyte i samband med den nya revisionen, då hans nya exemplar likt hans gamla har kvar samma modell med böjda blad som går ut från rotordelen. Det ska istället handla om att Sony tillverkar Playstation 5 i så pass höga volymer att de behöver köpa in fläktar från olika tillverkare. Den med böjda rotorblad kommer från Midtek, den andra med raka blad och ett mellanrum till rotordelen tillhandahålls av Delta.

PS5-fan-speed2.PNG
PS5-fan-speed.PNG
PS5-Power-1.PNG
PS5-Power-2.png

Med två exemplar med identiska fläktar i hand testar Aris genomgående enheterna. Det första han kommer fram till är att fläktarna snurrar i samma hastighet oavsett vilken belastning som spelkonsolen utsätts för. Däremot ökar ljudnivån en aning, vilket tillskrivs mindre motstånd i den mindre kylflänsen och att den därmed puttar ut mer luft baktill. Därtill kommer han fram till att strömförbrukningen, och därmed värmeutvecklingen, för båda spelkonsoler är praktiskt taget identiska.

Med en så nära rättvis jämförelse som är möjligt tar Aris tillslut reda på spelkonsolens temperaturer, där den nya förbättrats betydligt. Temperatursensorn som placerats nära systemkretsen visar 51,2 grader Celsius för den äldre modellen och 40,1 grader för den nya. Testerna visar också att temperaturen vid utblåset är högre, något som således tillskrivs att kylaren är mer effektiv på att avleda den värme som alstras.

PS5-Temps.PNG
PS5-temp.PNG
PS5-temp2.PNG

Ett område där temperaturerna gått upp är spelkonsolens 16 GB primärminne av typen GDDR6. Här uppmäts 48,2 grader för den nya modellen, jämfört mot 40,9 grader för den äldre. Då volatilt minne bör köras i höga temperaturer ska det här inte vara något större problem. Nämnvärt är dock att minnet hade för höga temperaturer i de tidigaste exemplaren av Playstation 5, något Sony mycket väl kan ha åtgärdat med senare exemplar.

Efter att testresultaten presenterats trycker Aris ännu en gång på något vedertaget i entusiastled. Högre temperaturer vid utblåset är bra, då det innebär att kylaren i produkten är mer effektiv på att avleda värme.

Modellnummer för nya och gamla Playstation 5

Om de äldre revisionerna av Playstation 5 ännu inte är slutsålda bör de ha gjort det inom kort och därmed ersättas av den nya. För att veta vilken du köpt ska du leta efter modellnumret på kartongen. De äldre varianterna med och utan optisk skivläsare heter CFI-10xxA respektive CFI-10xxB, medan de nyare har modellnumren CFI-11xxA respektive CFI-11xxB.