Det är inte långt kvar till Intel lanserar nästa processorfamilj – "Alder Lake". Denna kommer med fler stora nyheter i släptåg är någon annan på väldigt många år. Äntligen tas klivet till 10 nanometer för stationära datorer, två nya arkitekturer med fokus på prestanda respektive energieffektivitet, senaste minnesstandarden DDR5, PCI Express 5.0 och givetvis också en ny styrkrets.

Intel-Z690-1.jpg
Intel-Z690-2.jpg

Namnschemat trogen ersätts den nuvarande styrkretsen Intel Z590 med Z690, vilken således är den som flankerar sockel LGA 1700. Nu letar sig bilder för Intel Z690 ut på webben och visar på en betydligt större historia än Z590. Att nykomlingen sväller i storlek förklaras med att den har flera betydande uppgraderingar i släptåg.

Först och främst dubbleras gränssnitten som sköter kommunikation mellan styrkrets och processorer – Direct Media Interface (DMI). Denna behåller tidigare åtta kanaler men tar klivet från version 3.0 till 4.0, vilket dubblerar bandbredden från 8 GB/s hos Z590 till 16 GB/s för Z690. Att Intel gör det skiftet kan tillskrivas att DMI-bussen inte ska bli en flaskhals för styrkretsens övriga funktioner som tillkommer.

Intel-Z690-Chipset.jpg

Dagens Intel Z590 levererar upp till 24 kanaler PCI Express 3.0. Med Z690 uppgraderas detta till 12 kanaler PCI Express 4.0 och 16 kanaler PCI Express 3.0, vilket möjliggör för tre SSD-enheter av senaste snitt som med 4 kanaler PCI Express 4.0 kan leverera hastigheter norr om 7 GB/s. Utöver detta märks också smärre mindre förändringar i form av en extra USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gbps) och två USB 2.0 (480 Mbps).

Vidare till själva processorn framkommer inget nytt sedan tidigare. Här märks ytterligare 4 stycken PCI Express 4.0-kanaler och därtill stöd för 16 kanaler PCI Express 5.0, med vilka Intel explicit nämner grafikkort och bolagets egna SSD-enheter. Något som talar för att bolagets produkter inom båda områden kan komma att stödja gränssnittet. Därtill finns stöd för tre bildanslutningar, där det är upp till moderkortstillverkarna att välja om dessa ska vara HDMI eller Displayport.

När Intel för sex år sedan introducerade arkitekturen Skylake markerades skiftet från DDR3 till DDR4 och under en övergångsperiod fanns stöd för båda. Med Alder Lake gör Intel återigen samma sak, fast nu med DDR5 och DDR4. Officiellt finns stöd för DDR5-minne med en effektiv klockfrekvens om 4 800 MHz, vilket är den lägsta nivån enligt standardiseringsorganet JEDEC, medan klockfrekvensen för DDR4 är 3 200 MHZ, vilket är standardens dessa högsta nivå enligt JEDEC.

Intel har tidigare aviserat att Alder Lake lanseras någon gång under hösten, men när exakt är ännu inte klarlagt. Klart står dock att det sker först efter Windows 11, som introducerar en ny schemaläggare som kan hantera Intels hybridarkitektur med åtta högpresterande och åtta energieffektiva kärnor.

Källa: Videocardz, (2)

Läs mer om Intel Alder Lake: