Under torsdagen kunde SweClockers avslöja att Copyswede utreder "nya produktkategorier" som ska omfattas av Copyswedes "kompensationsavgift", i folkmun kallad kassettskatt. Tanken bakom denna var att kompensera innehållsskapare för den privatkopiering som för länge sedan var utbredd bland svenskar, men numera knappt förekommer alls.

Produktkategorierna som utvärderas är smarta klockor, aktivitetsarmband och enligt SweClockers uppgiftslämnare är fler att vänta. Till Ny Teknik berättar Copyswedes VD, Mattias Åkerlind, att smarta klockor inte ingår i nuvarande avtal med branschen, men att de alltid har möjlighet att ta upp nya produktkategorier till förhandling.

Tittar man på smarta klockor har det dykt upp modeller med inbyggda musikspelare där det går att flytta över låtar, spellistor och poddar för att kunna lyssna från klockan när man är ute och springer till exempel. – Mattias Åkerlind, VD på Copyswede

Mattias Åkerlind passar samtidigt på att kommentera just smarta klockor. Här konstaterar han att det finns modeller med inbyggda musikspelare, till vilka det går att flytta över låter, spellistor och poddar för att lyssna utan att ha telefonen med sig. Med andra ord kan smarta klockor och aktivitetsarmband användas för den idag knappt existerande privatkopieringen.

Enligt SweClockers uppgifter är ett av skälen till att Copyswede nu riktar blicken mot smarta klockor och aktivitetsarmband att organisationen har några tuffa ekonomiska år bakom sig. Det är i dagsläget inte bestämt vilka nya produktkategorier som i början av år 2022 beläggs med Copyswedes avgift för privatkopiering.

Den nuvarande privatkopieringsersättningen har sedan flera år blivit omodern, till exempel gör gemene man inte längre en kopia av sin favorit-cd för att även kunna lyssna på den i bilen. Det är angeläget att en modernisering kommer till stånd. – Morgan Johansson (S), justitie- och Migrationsminister

Den 16 maj 2018 beslutade riksdagens Näringsutskott om att ersättningssystemet för privatkopiering bör ses över. Den 20 augusti 2020 tillsatte justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) en utredning för att se över den nuvarande ersättningsmodellen, som anses omodern, och resultatet av utredningen ska presenteras senast den 21 februari 2022.