Inom kort sjösätts nästa storversion av Windows. Som brukligen levererar Windows 11 en lång rad nyheter, däribland ett nytt designschema, ny fönsterhantering, Win32-applikationer i Windows Store, funktioner för gaming och inte minst nya kontroversiella säkerhetskrav. En förändring som inte blir lika uppenbar, men potentiellt märkbar, är prestandaoptimeringar.

I en Youtube-video beskriver Steve Dispensa, chef för enterprise management på Microsoft, många av de förändringar som gjorts under huven på Windows 11. Den största är att operativsystemet prioriterar den applikation som startas eller används i förgrunden. När en applikation används fördelar operativsystemet mer processorkraft och resurser dit, vilket ska ge en mer responsiv upplevelse.

Microsoft lyfter också fram funktionen Sleeping Tabs i webbläsaren Edge. Denna kan redan slås på i Windows 10 men är aktiverad som standard med Windows 11. Funktionen gör att flikar efter en viss tid går ned i viloläge, något Microsoft menar drar ned minnesanvändning med i snitt 32 procent och processoranvändning med 37 procent. En effekt av detta är lägre strömförbrukning och längre drifttid för bärbara datorer.

En annan förbättring som lyfts fram är att datorer med Windows 11 kan väckas från viloläge upp till 25 procent snabbare än Windows 10. Något Microsoft menar gör att användaren kan slå upp locket på sin dator och komma igång med att använda den "nästan omedelbart". Avslutningsvis talas det om att Windows 11 genom användning av mer kompression tar mindre plats på lagringsenheten, samt att operativsystemet i sin helhet använder lagring mindre överlag.

Microsoft lanserar Windows 11 den 5 oktober och operativsystemet är en gratis uppdatering till alla som har en Windows 10-dator. Brasklappen är att processorn oavsett om den kommer från AMD eller Intel måste ha stöd för Trusted Platform Module 2.0 (TPM). Kravet är möjligt att kringgå men då lämnar Microsoft inga garantier om mjukvarukompatibilitet och framtida uppdateringar.

Läs mer om Windows 11: