Fjäderlätta kylflänsar av aluminium och en toppmonterad fläkt har varit Intels melodi för referenskylare, där kopparkärna och tjockare fenor successivt försvunnit med nyare modeller. Kylarna har visserligen förmåga att hålla värmen i schack när de paras med enklare processorer med TDP-värde om 65 watt, men ställt mot tredjepartsvarianter är temperaturer och ljudnivå sällan något att hurra för.

När AMD år 2017 lyfte på skynket för Ryzen-familjen introducerade bolaget också en laddning nya referenskylare som för de flesta tar plats i kategorin "helt okej". Utöver större kylflänsar är de varianter som medföljer mer påkostade processorer utrustade med värmeledningsrör och RGB-belysning. Via Twitter-användaren "Ayxerious" framkommer nu en bild som antyder att Intel också satsar på nya kylare med den annalkande Core 12000-serien "Alder Lake".

Bilden ser ut att vara ett utdrag från en presentation ämnad partnertillverkare eller återförsäljare, men uppgifterna är inofficiella och bör i vanlig ordning tas med en nypa salt. Av bilden att döma får kylarna samlingsnamnet "Laminar" med tilläggen "RH1", "RM1" och "RS1". Samtliga ska vara tillräckliga för processorer med TDP om 65 watt, men mängden belysning och format avgör vilka processormodeller som kylarna medföljer.

Den mest avskalade varianten "RS1" är en svart-grå historia som hör till Pentium- och Celeron-processorer. En upplyst ring särskiljer "RM1" som istället ska hänga med Core i7-, Core i5- och Core i3-modeller. Med Core i9-varianter är kylflänsen högre och hela fläkten lyser. Med maximal värmeavledning om 65 watt kommer Intel i vanlig ordning att skippa medföljande kylarlösningar för de upplåsta processorerna. Framtiden får utvisa om bilderna stämmer och om nykomlingarna presterar bättre än tidigare varianter.

Vilken kylare använder du? Berätta i kommentarstråden!