Nästa version av Googles operativsystem, Android 12, presenterades under bolagets event Google I/O tidigare i maj. En av de största förändringarna sker i användargränssnittet, som nyttjar det nya designspråket "Material You". Google beskriver det som mer lekfullt än tidigare, med en mjukare och mer färgglad estetik där användare får större möjlighet att anpassa efter egen smak. Det flankeras av ett nytt widget-system och omarbetade integritetsinställningar.

Google har inte meddelat något officiellt datum ännu, men Android 12 är tillgängligt som betaversion. Utvalda modeller i ett betaprogram som inkluderar Googles egna Pixel-telefoner har kunnat prova på förändringarna sedan i våras. Den sista betaversionen lanserades nyligen, vilket innebär att det sannolikt bara är några veckor kvar. På Twitter rapporterar Mishaal Rahman från XDA att lanseringen ser ut att vara så nära som den 4 oktober.

Uppgifterna härstammar från ett dokument som detaljerar lanseringen av Android Open Source Project (AOSP), en version av Android 12 förser utvecklare med den källkod och information de behöver för att skapa anpassade versioner. Då Google tidigare lanserat båda versioner samtidigt kan datumet mycket väl även gälla en lansering av den mer polerade konsumentversionen.

Det är dock endast Pixel-ägare som kan vänta sig en uppdatering redan den fjärde, då mobiltillverkare behöver tid att anpassa sina versioner. Väntetiderna där varierar rejält, där de snabbare kan ha versioner redo inom några veckor. Det är inte ovanligt att användare kan behöva vänta i flera månader beroende på tillverkare och modell.

Ett datum för Android 12 ger även en uppskattning om när nästa generations Pixel-telefoner kan presenteras. Näst på tur är Pixel 6, som både debuterar Googles egen systemkrets och lanseras med Android 12. Operativsystemet måste således hinna släppas innan telefonen, vilket innebär att det är troligare att nyheter på hårdvarufronten tittar fram i slutet av oktober eller senare.

Har du provat betaversionen av Android 12 eller väntar du på skarp lansering?