För den som är beroende av särskilda program och funktioner kan valet av operativsystem vara extra viktigt, där valet Mac OS går hand i hand med beroende av datorer från Apple. På datorfronten pågår en stor omdaning hos Apple, där Intel-processorer byts mot egna ARM-baserade kretsar. I nästan ett år har bärbara datorer med M1-kretsen funnits att köpa och många utvecklare har hakat på tåget att ta fram program med stöd för den nya kretsen.

Microsoft har dock inte visat samma omfamnande attityd när det gäller anpassningar av Windows 10 eller varianten ämnad för ARM-plattformar. Med Intel-baserade Mac-datorer finns möjlighet att installera och köra Windows vid sidan av Mac OS, men det är knivigare med M1-datorer. Det har inte hindrat kluriga entusiaster och virtuella maskiner från att lyckas, men i samtal med The Register menar Microsoft att Windows 11 officiellt innebär tvärstopp för liknande upptåg.

Windows 11 gör debut den 5 oktober och kommer med en gedigen lista av krav på hårdvara. Gränsen för processorer dras vid Intels HEDT-processorer i Core 7000-serien, medan Zen+ och Ryzen 2000 gäller på AMD-fronten. Apples M1 finns inte med på kompatibilitetslistorna och The Register rapporterar att Microsoft inte stödjer emulerad Windows 11-användning med M1-kretsen. Samma situation gäller installation direkt på sådana datorer.

Vidare skriver The Register att det i dagsläget är möjligt att använda mjukvara som Parallels Desktop 17 för att köra testversionerna av Windows 11 och att prestandan är god. Tilläggas kan dock att betaversionerna av Windows 11 för tillfället också går att installera och använda utan hårdvaran enligt Microsofts kravlista. För den som väljer att göra så efter lansering lämnar bolaget dock inga som helst garantier för säkerhetsuppdateringar och funktionalitet. Det bör därför inte uteslutas att emulering och M1-system även framöver kan användas för Windows 11, givetvis med samma obefintliga garantier.

Brukar du hoppa mellan olika operativsystem? Mellan vilka och av vilken anledning? Berätta i kommentarstråden!