Brytning av kryptovaluta har minst sagt varit på tapeten det senaste året. Värdet på många varianter har skjutit i höjden, medan nya valutor och sätt att bryta dem fått fotfäste. För valutan Chia används lagringsutrymme, varför tåliga SSD-enheter och hårddiskar seglat upp som hårdvaluta, bredvid grafikkort som fortsatt är populära för exempelvis Ethereum-brytning.

Intervju: Stora hårdvaruskämt en pysslig hobby

För storskalig mining handlar det om hundratals eller tusentals lagringsenheter eller grafikkort som arbetar tillsammans, varför det finns en nisch som är intresserade av speciella moderkort med ohemult många anslutningar. Genom åren har komiskt stora varianter sett dagens ljus, men Biostar avtäcker nu en variant som behåller ATX-formfaktorn. Samtidigt bygger företaget in funktionalitet för miners som inte riktigt vet vad de vill – eller som satsar på både Chia och Ethereum.

Biostar 2.jpg

Moderkortet heter TZ590-BTC Duo och som namnet avslöjar används Intels toppstyrkrets Z590, som paras med sockel LGA 1200 och stöd för den tionde och elfte generationens Core-processorer. Vid sidan av sockeln finns fyra platser för DDR4-minnen och I/O-panelen är utrustad med sex USB Type-A-anslutningar, Ethernet, samt bild- och ljudanslutningar.

Där upphör likheterna med vanliga moderkort, och första anhalt är de fyra M.2-anslutningarna med stöd för NVM Express eller SATA. Dessa ackompanjeras av inte mindre än tio SATA-anslutningar. Åtta av de nio PCI Express-anslutningarna är av x1-typ och rullar enligt PCI Express 3.0-protokollet, medan en ensam x16-anslutning använder PCI Express 4.0. För att förse produkten med ström finns två 24-pin ATX-kontakter, samt en ensam 8-pin EPS för processorn.

Biostar menar att moderkortet kan utrustas med enheter för att med god prestanda bryta kryptovalutor med både lagring och grafikkort – samtidigt. Huruvida tillverkaren tagit till några knep som gör moderkortet olämpligt för vanlig användning är i skrivande stund oklart. Om så inte är fallet kan TZ590-BTC Duo möjligtvis vara en kandidat för den som vill bygga en välutrustad NAS-enhet. Uppgifter kring pris och tillgänglighet avslöjas inte.

Brukar du få slut på SATA-, M.2- eller PCI Express-anslutningar med vanliga moderkort?