De senaste åren har många storspel vuxit rejält och titlar en bra bit norr om 100 GB är inte längre ovanliga, men utrymmeskrävande spel är inte exklusiva för datorvärlden. Med den senaste generationens spelkonsoler kliver SSD-lagringen upp till hisnande nivåer, men ställt mot tidigare generationer växer den inte i storlek. Microsofts Xbox Series X stannar på 1 TB och Playstation 5 på 825 GB, något som i förstnämnda fall kan utökas med minneskort som håller måttet.

Playstation 5 har istället en M.2-plats ledig för en högpresterande NVM Express-SSD, men först nu öppnar en mjukvaruuppdatering för att faktiskt använda denna. I en handfull länder debuterade en betaversion för uppgraderad lagring redan i slutet av juli, och prestandatester visade att exempelvis en Samsung 980 Pro kan hålla jämna steg med internlagringen. Sverige var inte en av de länder som fick ta del av tidig utrullning, men nu blir uppdateringen tillgänglig på bred front.

Krav för kompatibilitet med Playstation 5:

  • Anslutning: NVME PCI Express 4.0 x4

  • Hastighet: Minst 5 500 MB/s sekventiell läshastighet

  • Modulbredd: 22 mm

  • Formfaktor: M.2 typ 2230, 2242, 2260, 2280 eller 22110.

  • Sockel: Socket 3 (Key M)

  • Total maximal storlek: 110 mm × 25 mm × 11,25mm

  • Antal sidor: Både enkelsidiga och dubbelsidiga

För att utöka lagringen krävs att SSD-enheten uppfyller vissa specfikationer, där läshastighet om åtminstone 5 500 MB/s placerar enheten i PCI Express 4.0-kategorin. Gällande fysiska dimensioner går den övre gränsen vid formatet M.2 22110, som alltså lämnar plats för vanligt förekommande M.2 2280. För att installera enheten monteras ena sidopanelen bort, för att exponera en servicelucka där skruvmejsel behövs.

I ett kort videoklipp demonstrerar Sony samtliga nyheter som kommer med den färska mjukvaruuppdateringen, där exempelvis justeringsmöjligheterna för menyerna växer. Därutöver tillkommer funktionalitet för att strömma spelandet från konsolen till telefonen, vid sidan av funktioner för att kommunicera med andra spelare.

Läs mer om Playstation 5: