Den Skövde-baserade spelstudion Iron Gate Studios lanserade i mars vikingaspelet Valheim. Spelet är i grund och botten ett överlevnadsspel, men med inslag av rollspelsmekaniker. Spelaren samlar resurser och bygger en bas, men kan även utforska en öppen värld och slåss mot monster i skogen.

Tisdagshäng – Kenneth och Anton försöker överleva i Valheim

Spelet blev en succé med miljontals sålda exemplar endast veckor efter att det lanserades i "Early Access" på Steam. I mars gavs en smygtitt på en större uppdatering, som nu är färdig för lansering under namnet Hearth and Home. Som namnet avslöjar är fokus på specifikt härd och hem, med nya husdelar och matlagningsmöjligheter. Uppdateringen bjuder även på ett ansiktslyft för gränssnittet och kartan.

Iron Gate Studios har i ett tidigare virtuellt snack runt lägerelden förklarat att uppdateringen inte var tänkt att bli särskilt stor, men att idén växte när de väl påbörjade arbetet. De säger även att den som väntar på en enorm expansion av själva spelvärlden kan få vänta lite längre. Uppdateringen bjuder på några nya områden att utforska, men det är matlagningssystemet som de lagt mest krut på.

Valheim finns tillgängligt till PC/Windows och Linux genom Steam. Uppdateringen kostar inget extra och lanseras idag den 16 september klockan 15:00 svensk tid.

Vill du röja runt och laga ny vikingamat med andra från forumet? I tråden Valheim – dedikerad server finnes välkomnas nya vikingar till en nollställd värld inför uppdateringen.