AMD:s Epyc-processorer är främst ämnade för servrar och datacenter, där den nuvarande generationen går under kodnamnet "Milan". Nästa generation Epyc-modeller med kodnamn "Milan-X" sägs nu bli först ut att utrustas med upp till 768 MB av AMD:s cachelösning 3D V-cache. Det är en trefaldig ökning från nuvarande modeller som kommer med upp till 256 MB L3-cache.

Genom att stapla minneskretsar på höjden kan AMD utöka mängden L3-cache dramatiskt. Det har AMD demonstrerat tidigare med en Ryzen 9 5900X som utrustats med 192 MB L3-cache istället för den idag butikstillgängliga varianten som erbjuder 64 MB.

3dcache.jpg

AMD har tidigare demonstrerat 3D V-Cache inverkan på spelprestanda. I de tester AMD valde ut innebär tredubblad mängd L3-cache en prestandaökning på mellan 4 och 25 procent. Hur det påverkar serverapplikationer har bolaget ännu inte demonstrerat.

Gällandes konsumentsegmentet väntas 3D V-Cache nå marknaden under kodnamnet "Vermeer-X3D" och möjligen i en ny Ryzen 6000-serie. Gemensamt för Milan-X och Vermeer-X3D är att båda använder samma Zen 3-arkitektur som idag, men med tillägget "D" på slutet för att markera att Zen 3D har just staplat 3D V-Cache.

Hela 768 MB cacheminne är cirka 384 gånger så mycket primärminne som min första dator. Hur mycket primärminne hade din första dator?