Den brittiske datorlegendaren och uppfinnaren Sir Clive Sinclair har gått ur tiden. Han uppfann bland annat en av de första miniräknarna, men är huvudsakligen känd för sitt arbete med hemdatorer. Sir Clive Sinclair blev 81 år gammal och avled i sitt hem i London under torsdagen efter en längre tids sjukdom, uppger dottern Belinda till The Guardian.

Sir Sinclair ligger bland annat bakom datorn Sinclair ZX80, som lanserades år 1980 och anses ha haft enorm betydelse för den brittiska datormarknaden. Modellen var bestyckad med en processor med en klockfrekvens på 3,25 MHz och hela 1 KB primärminne. Det som hade störst betydelse var dock priset. Datorn kunde antingen köpas monterad för ungefär 100 pund eller i delar för 80 pund. Detta var endast en femtedel av kostnaden för andra hemdatorer samma år.

1280px-ZXSpectrum48k.jpg

Två år senare lanserades även ZX Spectrum, som blev en ännu större succé och går att jämföra med exempelvis Commodore 64. ZX Spectrum släpptes i totalt åtta olika modeller och såldes i över 5 miljoner exemplar och dess framgångar är bland annat skälet till varför Sinclair sedan dubbades till riddare (eng. Knight Bachelor). Särskilt modellen ZX Spectrum 48K ska ha lagt grunden för många tidiga spelutvecklare.

För den som inte bekantade sig med de första hemdatorerna när det begav sig finns gott om matiga och informativa videor på Youtube. I klippet nedan avhandlar Christopher Barnatt från kanalen Explainingcomputers modellen ZX81, där membrantangentbordets mångsidiga tangenter och instruktionslagring i enstaka bytes är några av nedslagen.

Minns du någon av Sir Sinclairs datorer?