Tidigare i veckan höll Apple hov och presentations mittpunkt blev de fyra nya Iphone 13-modellerna, där Pro-varianterna får efterlängtad 120 Hz-skärm. Samtliga telefoner får därtill större batterier och alltså längre batteritid, medan systemkretsen uppgraderas till Apple A15 Bionic över hela brädet. Samma krets tar plats under skalet på omdesignade Ipad Mini.

Företagets systemkretsar för telefoner är branschledande, men Apple är ökänt dåliga på att tala om exakta specifikationer och reda prestandasiffror. Ställt mot en icke namngiven konkurrerande systemkrets påstås A15 Bionic vara 50 respektive 30 procent vassare i processor- respektive grafikprestanda. Nu utökas Geekbench 5-databasen med tidiga prestandaresultat som kan ge ett hum om förbättringarna över fjolårets A14 Bionic.

Apple a15.PNG

En sökning efter "Iphone14" ger resultat för Iphone 13, men med alternativa ändelserna 14,2, 14,3, 14,4 och 14,5. Mängden primärminne visar att de två förstnämnda är Iphone 13 Pro och 13 Pro Max.

Geekbench sätter systemkretsen på prov i både enkel- och flertrådat läge. Värt att ha i åtanke är att Iphone 13-familjen blir tillgänglig först nästa vecka, varför de starka resultaten bör tas med en nypa salt. Med en av de två högpresterande kärnorna belastade levererar systemkretsen cirka 1 730 poäng och alla sex kärnor ger ungefär 4 700 poäng. Procentuellt sett är dessa siffror runt 10 respektive 22 procent vassare än Iphone 12-familjen med A14 Bionic.

Nedklockad A15 Bionic hos Ipad Mini får stryk av A14 Bionic

Via ivriga testare har också prestanda för systemkretsens grafikdel hittat ut på webben, vilka GSM Arena snappat upp. Under evenemanget meddelade Apple att alla A15 Bionic-kretsar inte blir likvärdiga, eftersom systemkretsen i Iphone 13 och Iphone 13 Mini får fyra grafikkärnor, medan Pro-syskonen kliver upp till fem. I ett test med Metal-gränssnittet levererar den klenare grafiklösningen 10 685 poäng – 25 procent lägre än Iphone 13 Pro med 14 258 poäng.

Oavsett modell är det dock en förbättring eller ordentlig förbättring från A14 Bionic, i förstnämnda fall kring 15 procent. Ytterligare förrymda prestandasiffror menar dock att skillnaderna på A15 Bionic-varianter är fler än vad specifikationsbladet avslöjar. I Ipad Mini rör det sig på papperet om samma systemkrets som hos Iphone 13 Pro, men i Geekbench rapporteras klockfrekvenserna ligga på 2,93 GHz, ned från telefonens 3,23 GHz. Den mindre enheten har dessutom extra primärminne – 6 mot 4 GB.

GB5 A15.jpg

Bildkälla: GSM Arena

GB5 A15 2.jpg

Bildkälla: GSM Arena

GSM Arena sammanställer Ipad Mini-enhetens processor- och grafikresultat från Geekbench, sida vid sida med de kommande Iphone-modellerna, fjolårets Iphone och Ipad Mini från 2019. I det enkeltrådade testet kan nya Ipad Mini se sig omsprungen av Iphone 12 Pro Max, medan Iphone 13 Pro Max är knappt 6 procent snabbare flertrådat. I grafiktestet är sistnämnda nära 4 procent snabbare än Ipad Mini, som med en extra grafikkärna dock får en bekväm andraplats i den korta listan.

För surfplattan som är i antågande pekar de tidiga resultaten alltså på små verkliga prestandaskillnader, men även dessa svagare siffror är mycket starkare än surfplattans föregångare. A12 Bionic sitter under huven på denna, vilken i grafikapplikationer ligger drygt 60 procent bakom. I enkel- och flertrådat är den äldre systemkretsen nära 30 respektive 38 procent efter. Det återstår att se om Samsung och Qualcomm lyckas knappa in något på Apple med sina kommande flaggskepp.

Läs om nyheterna från Apple-eventet: