E-sport har blivit till ett folknöje med åskådare och utövare i alla möjliga åldersgrupper. Svenska e-sportslag har också en gedigen meritlista när det kommer till vunna turneringar och tid i det absoluta toppskiktet. På senare år är Valves Counter-Strike: Global Offensive den titel där Sverige rönt störst framgångar och snart är det dags för kraftigt försenat världsmästerskap, Major, i CS:GO.

Pandemin satte käppar i hjulen för det prestigefyllda mästerskapet under fjolåret och det är ungefär två år sedan den senaste tillställningen. Nu bekräftar arrangören PGL att Stockholm och Avicii Arena, mer känt som Globen, som blir skådeplats för det av många efterlängtade evenemanget. Beskedet kommer efter regeringens beslut om lättnad av pandemirestriktioner från den 29 september, vilket möjliggör att spelare och publik kan följa kampen om mästartiteln på plats i november.

Sverige tilldelades även värdskap för DOTA 2-mästerskapet The International 10 (TI10) i år, men till följd av utebliven dispens och klassning som idrottsevenemang flyttades detta istället till Rumänien. TI10 är ett minst lika stort evenemang med prispott om saftiga 40 miljoner USD, medan årets CS:GO Major stannar på i sammanhanget blygsamma 2 miljoner USD, motsvarande ungefär 17 miljoner kronor. Dessa ska fördelas mellan de 24 tävlande lagen.

Turneringen börjar med gruppspel den 26 oktober, för att stegvis reducera antalet tävlande vilka den 4–7 november gör upp i finalspelet på Avicii Arena. Den som är intresserad att besöka evenemanget kan köpa biljetter från den 22 september klockan 10:00. Biljetter finns att köpa på webbplatsen för Aviici Arena.

Är du intresserad av att följa turneringen på plats?