Kategorierna för spelskärmar har på senare tid blivit många, där en gemensam röd tråd är att uppdateringsfrekvensen ligger en bra bit över 60 Hz. Nivåer kring 144 Hz har blivit vardagsmat och står att finna i såväl budgetkategorin som i de skärmar där utdragna bildformat eller hög upplösning prioriteras. Skyhöga nivåer norr om 300 Hz är istället vanligare med beskedliga upplösningar och mindre skärmar.

Företagen som säljer skärmar är många, men tillverkarna av bildpanelerna som används är desto färre. Bland dessa finns panelgiganten AU Optronics, som nu lyfter skynket av en variant där hög upplösning och riktigt hög uppdateringsfrekvens kombineras med stort format. Konkret rör det sig om en 85-tummare med 4K UHD-upplösning, med stöd för variabel bildfrekvens (VRR) upp till 240 Hz. Panelen täcks av en antireflexbehandlad yta och ska ha goda bildegenskaper genom HDR och ett färgomfång på 96 procent av DCI-P3.

Det handlar således om en kandidat för mycket påkostade TV-apparater med spel i siktet, ett segment som exempelvis LG lägger fokus på – dock med egna paneler. Nvidias koncept Big Format Gaming Displays (BFGD) är också en satsning på storformat, men det har sedan en tid tillbaka varit tyst om dessa produkter. BFGD ställer krav på åtminstone 65-tumsformat, 4K UHD och variabel bilduppdatering med G-Sync, aspekter som AU Optronics-panelen lever upp till.

Framtiden får utvisa om och när några TV- eller skärmtillverkare implementerar bildpanelen i produkter, och vilka parametrar de då väljer att skruva på och vilka funktioner som tillkommer. Prislappen för färdig produkt är därför okänd, men det är mycket troligt att den köpsugne behöver plocka fram stora plånboken.

Källa: Digitimes via Videocardz

Vilket spel skulle du avnjuta i högfrekvent jätteformat? Dela med dig i kommentarstråden!