Microsoft må primärt vara en mjukvaruföretag med blandad framgång på hårdvarusidan, men vid sidan av Xbox håller bolaget fast i serien Surface, som årligen ser uppgraderingar på flera håll. Bärbara datorer av olika slag utgör kärnan i Surface-familjen, som dock utökats med en telefon och hörlurar. Lanseringen av Windows 11 närmar sig med stormsteg, men dessförinnan väntar ett evenemang med fokus på just Surface.

Datumet för denna tillställning är den 22 september, alltså nu på onsdag. Företaget har inte meddelat vad som ska visas, men att en ny 2-i-1-dator av Surface Pro-typ står på menyn avslöjas av bilden som skickas med den publika inbjudan. Nu smyger en annons för kommande Surface Pro 8 ut på webben via Twitter-användaren "Shadow_Leak", där specifikationer och nyheter står att läsa.

Den kanske mest iögonfallande skillnaden gäller skärmen, som på bilden har tunnare ramar än tidigare modeller. I den tillhörande texten står också att ytan växer till 13 tum, upp från 12,3. Sannolikt behåller enheten därför yttermått nära föregångarens 292 × 201 × 8,5 millimeter, men byter ram mot användbar skärm. Därtill utlovas en uppgradering till välflytande 120 Hz.

På mjukvarufronten gäller som väntat Windows 11, vilket begränsar lanseringsdatumet till någon gång efter den 5 oktober – födelsedagen för den nya versionen. En desto större nyhet är att 2-i-1-datorn utrustas med dubbla Thunderbolt-anslutningar, något som Microsoft tidigare förklarat som omöjligt av säkerhetsskäl. Det är möjligt att företaget i samma veva slopar den proprietära anslutningen Surface Connect, men den förrymda bilden är aningen för lågupplöst för att med säkerhet kunna se detta.

Bilden visar dock tydligt att Surface Pro 8 lånar en idé från ARM-baserade Surface Pro X när det gäller pennan, som får en ficka i toppen av det löstagbara tangentbordet. Med detta följer både laddning och förvaring på ett ställe. Avslutningsvis står att läsa att Intels elfte generations Core-processorer används, samt att SSD-enheten ska vara utbytbar. Detta är ett koncept Microsoft tidigare visat med Surface, i form av små minneskortslika lagringsenheter som kan monteras bort relativt smärtfritt.

Är du på jakt efter en ny Surface-enhet och är dessa nya funktioner något som faller dig på läppen? Berätta i kommentarstråden