För den som vill ha en läsupplevelse mer snarlik papper men slippa bära runt på tunga böcker är kan läsplattor vara ett fördelaktigt alternativ. Bland de större tillverkarna av läsplattor återfinns Amazon och Kindle-serien, som ser ut att få ett nytt tillskott i en snar framtid. Amazon tycks av misstag ha avslöjat nästa Kindle Paperwhite, som dykt upp på bolagets mexikanska och kanadensiska webbplatser.

Amazon har redan raderat innehållet, men inte innan det snappades upp av användare på forumet Reddit. Den nya modellen får bland annat en 6,8 tum stor display med en pixeltäthet på 300 pixlar per tum (PPI). Den största skillnaden är dock antalet ljuskällor, som ökar från fyra till 17 stycken.

Screenshot-2021-09-19-at-21-39-27-Kindle-now-with-a-built-in-front-light-Black-Amazon-ca-Amazon-Devices-Accessories.png.webp

Bildkälla: Goodereader

Till skillnad från vanliga surfplattor eller mobiltelefoner nyttjar läsplattor en särskild typ av display som efterliknar papper, även kallat elektroniskt papper. Dessa genererar bilder, eller i det här fallet text, genom att reflektera ljus istället för att sända ut det. Det ger bland annat det papperslika utseendet och gör det möjligt att se även i skarpt solljus, men fungerar å andra sidan inte i mörker. De bestyckas därför med små LED-lampor runt skärmens kanter för att belysa skärmen vid ljussvaga förhållanden.

Likt föregående modell anges vattentålighet med kapselklass IPX8 och möjlighet att ändra ljustemperatur på belysningen. För den något mer påkostade "Signature Edition" återfinns även trådlös laddning, lagringsutrymme på 32 GB och ljussensorer som automatiskt anpassar ljusstyrkan.

Prislappen ligger på 209,99 kanadensiska dollar, motsvarande cirka 1 430 kronor exklusive moms. Då det inte rör sig om någon officiell lansering kan dock priset förändras. När och till vilka regioner Paperwhite ska lanseras är inte känt.

Använder du en läsplatta, och i sådant fall vilken modell?