Starlink är ett satellitnätverk och drivs av företaget Spacex, som grundats av entreprenören Elon Musk. Målet är att kunna erbjuda markoberoende internetuppkoppling i höga hastigheter över hela jordklotet och då främst i områden som saknar alternativ som fiber eller 5G.

För några månader sedan var antalet satelliter i omloppsbana beräknat till cirka 1 800 stycken, vilket ska vara tillräckligt för global täckning. Det saknades däremot fortfarande tillstånd för att bedriva verksamhet som satellitoperatör i vissa länder, men planen var lansering i september. Nu skriver Musk på Twitter att lansering sker först oktober 2021.

För närvarande har användare i ett tiotal länder kunnat ansluta sig till Starlinks betaprogram, med blandade resultat. Generellt sett ser användare ut att rapportera goda resultat sett till hastighet, men har vissa problem med instabil uppkoppling och lite segare latens. Värt att ha i åtanke är att Starlinks målgrupp till stor del består av områden där andra alternativ likt fiber eller 5G saknas.

Trots att lansering är nära förestående kan det dröja innan alla nya användare kan ansluta sig. Enligt Spacex har över 100 000 startpaket skickats ut, men för de som förbokat sträcker sig väntetiderna just nu hela vägen in i år 2023. Detta då mottagarna helt enkelt inte kunnat tillverkas tillräckligt snabbt för att möta efterfrågan. Det pågår även arbete med att ta fram en tåligare modell som bättre klarar extrema väderförhållanden.

Spacex har långsiktiga planer på att skjuta upp mellan 12 000 och 42 000 satelliter för Starlink. Det blev ett tillfälligt avbrott i takten på uppskjutandet under sommaren, då de istället fokuserade på att uppgradera satelliter med laser crosslinks, ett slags terminaler som tillåter satelliterna att kommunicera även med varandra.

För betaprogrammet ligger kostnaden för Starlink på 99 USD i månaden med en startavgift på 499 USD som inkluderar all utrustning. Användaren får då en egen satellitmottagare, kablage och router samt tillhörande strömförsörjning. Det framgår inte om priserna förändras eller inte inför den skarpa lanseringen.