Satsningarna för att långsiktigt råda bot på kretsbristen ligger på aldrig tidigare skådade nivåer, där några av världens största företag och ekonomier samverkar. Totalt handlar det om flera biljoner, tusentals miljarder, kronor som ska användas för nya produktionslinjer och fabriker. En av aktörerna i fokus är processorjätten Intel, som nyligen gett sig in i matchen om kontraktstillverkning.

Nu går Intel ut med planer om två nya fabriker på sitt Ocotillo Campus i Chandler, Arizona. Projektet är den enskilt största investeringen i den privata sektorn i delstatens historia och beräknas till 20 miljarder dollar, motsvarande 173 miljarder kronor. Förutom att utöka kapaciteten för Intel ska de även användas för bolagets kunder.

Intel har sedan tidigare gått ut med att att de planerar satsningar upp till en biljon kronor i USA och runt 800 miljarder kronor i EU för nya fabriker. Storinvesteringarna är ett led i bolagets initiativ IDM 2.0 som står på tre ben. Det första är att fortsätta producera kretsar för eget bruk, det andra att mer förlita sig på tillverkning hos tredje part och det tredje att lägga ut de egna fabrikerna på entreprenad, varav det senare kräver att Intel bygger ut sin kapacitet rejält.

Av allt att döma blir delstaten Arizona västvärldens centrum för kretstillverkning. Förutom att Intel satsar stort är det också Arizona som TSMC valt att förlägga en ny fabrik, som väntas följas upp av ytterligare fem stycken. Både Intel och TSMC har också inlett ett samarbete, där de just ska samverka med infrastruktur och logistik för sina respektive kretsfabriker i Arizona.

Den 24 september klockan 18:00 direktsänder Intel ceremonin där de tillsammans med regeringen sätter spaden i marken för de två nya fabrikerna.

Läs mer om Intels satsningar: