Steams nya handhållna enhet Steam Deck är utrustad med hårdvara från AMD, mer specifikt en systemkrets med förra generationens Zen 2-arkitektur. Steamdeck levereras med ett Linux-baserat operativsystem och kompatibilitetslagret Proton, vilket sporrat både Valve och AMD att se över och optimera drivrutiner.

Valve och AMD går samman för bättre Linux-prestanda

Första anhalten är en ny drivrutin för processorer. Under X.org Developer Conference (XDC 2021) berättar AMD:s Ray Holt att samarbetet inleddes när Valve stötte på prestandaproblem i spel som körs genom Proton. Felet visade sig härleda till problem med drivrutiner för Advanced Configuration and Power Interface (ACPI).

ACPI är det gränssnitt som styr hur hårdvara likt processorer ska samarbeta med resten av systemet för att bäst skala prestanda i förhållande till energiförbrukning. Skälet till den undermåliga prestandan i Linux förklaras vara på grund av ACPI-drivrutinens ålder. Den utformades för Intels första generation Core-processorer och kan därmed inte dra nytta av nya funktioner i AMD:s modernare processorer.

Phoronix-ACPI.jpg

Med en ny drivrutin för Collaborative Processor Performance Controls (CPPC) kan systemet anpassa energiförbrukningen och växla mellan prestandalägen mer dynamiskt. Det inkluderar exempelvis justering av klockfrekvenser. Mer djuplodade detaljer om den nya drivrutinen presenteras i videon vid 3 timmar och 55 minuter, men preliminära tester ska redan visa prestandaökningar för Zen 3-processorer om 10–25 procent per watt.

CPPC stöds av processorer med arkitekturerna Zen 2 och Zen 3, men för närvarande är det endast ett fåtal Zen 3-processorer som testats med den nya drivrutinen. Utvecklingen är fortfarande i ett tidigt skede och har ännu inget officiellt lanseringsdatum. Enligt Phoronix är en integration med Linux-kärnan tidigast att vänta med version 5.16.