I samband med Geforce RTX 2000-serien lanserade Nvidia tekniken Deep Learning Super Sampling (DLSS), vilken nyttjar maskininlärning för kantutjämning och uppskalning. Tanken är att via traditionell rastrering rendera en bild i lägre upplösning för att sedan skala upp den, detta för att öka prestandan och i slutändan ge en högre bildfrekvens (FPS) med minimal kvalitetspåverkan.

Med The Elder Scrolls Online introduceras en halvvariant av tekniken kallad Deep Learning Anti-Aliasing (DLAA), med vilken uppskalning stryks från ekvationen. Motiveringen för detta är att det är ett så pass gammalt spel att många datorer redan kan rendera det med hög bildfrekvens i högre upplösning, varför utvecklarna bakom istället vill fokusera på förbättrad kantutjämning.

Nu sätter Techpowerup DLAA på prov i The Elder Scrolls Online och resultatet imponerar redaktionen. Tekniksidan konstaterar att DLSS är gjort för att öka prestandan med minimal inverkan på bildkvaliteten, medan DLAA i praktiken gör det omvända – höjer bildkvaliteten med minimal inverkan på prestandan.

DLAA-TAA-4K.PNG
DLAA-DLSS-Quality-4K.PNG
DLAA-DLSS-Performance-4K.PNG
DLAA-TAA-1080p.PNG
DLAA-DLSS-Quality-1080p.PNG
DLAA-DLSS-Performance-1080p.PNG

När DLAA jämförs mot DLSS och den idag väl utbredd kantutjämningstekniken Temporal Anti-Aliasing (TAA) märks påtagligt bättre bildkvalitet, i synnerhet vid lägre upplösningar. Anledningen till detta uppges vara att DLSS är bättre än TAA på att rekonstruera mindre objekt som exempelvis rep och trälöv, något DLAA drar extra nytta av då tekniken till skillnad från DLSS inte behöver rekonstruera en uppskalad bild.

Avslutningsvis skriver Techpowerup att användningen av DLAA som ger bättre bildkvalitet kapar prestandan med 8 procent jämfört mot TAA. Det konstateras också att tillkomsten av DLAA uppfyller ett tidigare önskemål bland entusiaster; att använda kantutjämningskomponenten i DLSS utan att använda dess funktion för uppskalad upplösning.

Nyheten om att Elder Scrolls Online skulle förses med Nvidias DLAA-teknik anlände i princip samtidigt som spelet uppdaterades med stödet. Vilka framtida titlar som får stödet inbyggt, om det går att kombinera med dynamisk upplösning och andra frågor kvarstår.

Mer om kantutjämning och uppskalning: