Vid sidan om reklamfritt tittande är en av förmånerna med Youtube Premium-användare möjligheten att ladda ned innehåll lokalt till mobila enheter för tittande utan internetuppkoppling. Det kan vara praktiskt vid exempelvis flygresor, för den som på språng vill spara mobildata eller helt enkelt har en svajig uppkoppling och vill slippa avbrott.

2021-09-23 12_58_26-(87) YouTube.png

Hittills har offline-tittande endast varit möjligt genom Youtubes mobilapplikation, men nu utökas stödet även till datorer. Fram till den 19 oktober kan samtliga användare med Youtube Premium testa på att ladda ned innehåll direkt i sin webbläsare. Då det är en experimentell funktion måste det först aktiveras manuellt. Alternativet "ladda ned" finns sedan tillgängligt i menyfältet under videospelare, mellan knapparna för att dela eller spara innehåll. Det kan även göras i "trepunktsmenyn".

I nuläget är funktionen begränsad till senaste versionerna av webbläsarna Chrome, Edge och Opera. Det rör sig inte om nedladdning av en fil för uppspelning i valfritt program, utan hela processen sker direkt i webbläsaren. Sett till kvalitet är det högst 1080p som gäller och som lägst 144p. Likt mobilversionen krävs verifiering med aktiv internetanslutning efter som längst 30 dagar för att behålla det nedladdade innehållet.

Ser du en anledning till att vilja ladda ned Youtube-videor för tittande offline?