Det är inte bara tillgången på kretsar som lämnar en del att önska. Nu sinar även tillgången på viktiga passiva komponenter. Det råder både brist och långa väntetider på bland annat olika slags kondensatorer, resistorer och spolar – komponenter som krävs för att tillverka allt från moderkort till TV-apparater.

Bristen är en konsekvens av coronapandemin, som under sommarmånaderna orsakat längre nedstängningar av samhället i Malaysia och Indonesien. De båda länderna huserar majoriteten av de välkända japanska tillverkarna av elektrolytkondensatorer, däribland Chemi-Con, Nichicon och Rubycon. Tillsammans står de för cirka 50 procent av all världens tillverkning och förser allt från spelkonsoler till serverhårdvara med kondensatorer.

Alla tre tvingades stoppa stora delar av produktionen under juli och augusti med allvarliga förseningar som följd. Produktionen är igång igen, men för Chemi-Con och Nichicon har endast 60 procent av de anställda kunnat återgå till sitt arbete. Bristen på personal försvårar läget ytterligare, då det begränsar både produktionens takt och kapacitet.

Den nuvarande situationen i Malaysia väntas resultera i att leveranser minskar med mellan 30 och 60 procent. Samtidigt fortsätter efterfrågan på mer eller mindre all elektronik öka. Branschtidningen Digitimes rapporterar att fler därmed vänder sig till kinesiska och taiwanesiska aktörer. I Taiwan ska tillverkare se ökningar i omsättning med så mycket som 20 procent.

Trots att taiwanesiska och kinesiska tillverkare tillgodoser en del av behovet rapporteras leveranstiderna stiga flerfaldigt. Normalt ligger leveranstiden för de flesta passiva komponenter på fyra till sex veckor, något som nu tar som minst tre till sex månader och i värsta fall ännu längre. Detta väntas hålla i sig under resterande del av året, men beroende på hur situationen utvecklas i Indonesien och Malaysia kan tillgången förbättras under år 2022.