Expansion genom förvärv, tillskruvade affärsmodeller och samarbeten är på modet bland jättarna i halvledarbranschen. USA och EU står samtidigt redo med stora plånboken för att locka tillverkningen närmare hemmaplan. Intel är kanske det tydligaste exemplet på expansion, där företaget vid sidan av enorma investeringar i nya produktionsanläggningar satsar på kontraktstillverkning, grafikkort och möjligtvis RISC-V-kretsar.

Ärkerivalen AMD går som tåget när det kommer till processorer, men också de sneglar mot sätt att bredda verksamheten. Bolaget menar att de kan stå till tjänst om kunder önskar ARM-baserade lösningar, medan ett köp av Xilinx borgar för FPGA-kretsar i det framtida sortimentet. Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att AMD ämnar samarbeta med Mediatek för att framställa konkurrenskraftiga systemkretsar för bärbara datorer.

AMD:s Zen 3-arkitektur gör de mobila Ryzen 5000-processorerna till kompetenta produkter med bra prestanda, grafik och energieffektivitet, men separata kretsar svarar för funktioner som trådlöst nätverk. Källor med insyn bakom kulisserna i datorbranschen förklarar att det genom Mediatek-samarbetet blir ändring på den fronten. Resultatet ska vara systemkretsar med exempelvis integrerat Wifi och 5G, som rimligtvis sällskapas av grafik- och processorkärnor signerade AMD.

Digitimes skriver vidare att frukten av samarbetet kan skördas under år 2024 och att bolagens lösningar potentiellt säljs även till tredje part. Samarbetet ska ge AMD en förbättrad produktportfölj för bärbara datorer, medan Mediatek då på allvar får in foten på samma marknad. Avslutningsvis kan tilläggas att informationen bör tas med en nypa salt, eftersom det handlar om inofficiella uppgifter. Mediatek menar att bolagen inte samarbetar, medan AMD avböjer kommentar.

Läs mer om jättarnas satsningar: