Bristen på kretsar har gått från att vara ett problem för insatta tekniknördar till att under pandemin påverka världen i stort. Tidigare prognoser har gjort gällande att bristen pågår till åtminstone år 2024, vilket lett till att företag som TSMC, Intel, Samsung med uppbackning av regeringar investerar belopp i biljonklassen. Nu pekar dock alltmer mot att den mest akuta bristen är förbi tidigare än väntat.

I en intervju med finans- och ekonomitidningen CNBC berättar AMD:s VD Lisa Su att situationen successivt förbättras och att en tydlig lättnad går att skönja till 2022 års andra hälft. Uttalandet ligger i linje med en färsk rapport från analysfirman IDC, som gör gällande att dagens underskott vänder till överskott redan år 2023.

We’ve always gone through cycles of ups and downs, where demand has exceeded supply, or vice versa. This time, it’s different. [...] The pandemic has just taken demand to a new level.

De förbättringar som väntas tillskrivs uteslutande utökad tillverkningskapacitet. Här påpekar Lisa Su att det tar åtminstone 18–24 månader att bygga nya produktionslinjer och i många fall längre än så (vilket är fallet med helt nya fabriker /reds. anm.). Investeringarna som gjordes för att möta bristen på kretsar, vilken förvärrades under pandemin, tog form först under 2020 års andra hälft.

Under kretsbristen har AMD prioriterat produkter med höga marginaler, vilket innefattar processorer i de övre prestandaklasserna, bärbara datorer, servrar i serien Epyc och systemkretsarna för Sony Playstation 5 och Xbox Series S/X. Processorer i lägre prisklasser har fått stå tillbaka, likaså grafikkort där stora kretsar och stora mängder minne gör dem mindre lönsamma än processorer.

AMD har ingen egen kretstillverkning och förlitar sig närmast uteslutande på Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), som också är den aktör som enskilt planerar göra störst investeringar. Över en treårsperiod ämnar TSMC investera 100 miljarder dollar i nya fabriker och har därtill flaggat för att mer är på gång.

Läs mer om kretsbristen: