Det är drygt två år sedan Valve lanserade sitt första VR-headset Valve Index. Första iterationen blev snabbt populär, tack vare kapabel hårdvara som stoltserade med bland annat 2 880 × 1 600 pixlar upplösning, 130 graders synfält och upp till 144 Hz i uppdateringsfrekvens. Av allt att döma arbetar Valve nu på en uppföljare till paradnumret, som uppges ha Blade Runner-inspirerade kodnamnet "Deckard".

Uppgifterna är hämtade från kod och information i filer som Youtube-profilen och VR-entusiasten Brad "Sadlybybradly" Lynch grävt fram från bland annat Steam VR. Dessa refererar flertalet gånger till flera olika versioner av en konceptmodell, "proof-of-concept", döpt till "Deckard".

Utöver kodnamnet framgår detaljer som talar om att det kan röra sig om en version där hårdvara och sensorer för rörelsespårning flyttat in i enheten. Detta skulle kunna innebära att "Deckard" till skillnad från nuvarande Index inte blir beroende av en dator och utplacerade sensorer, utan skulle fungera mer likt exempelvis Oculus Quest 2.

2021-09-29 16_43_42-(97) Valve Deckard_ Standalone PC VR is COMING! - YouTube.png

Informationen Lynch presenterar ligger även i linje med uppgifter till Ars Technica, vars källor bekräftat att Valve ska ha ett pågående projekt med kodnamnet "Deckard". Tidigare information ska även ha talat om två olika koncept för två VR-headset, där det ena var specifikt en fristående modell.

Med det sagt finns dock inga garantier för att Valve faktiskt släpper en uppföljare till Index, även om de aktivt arbetar med ett nytt VR-headset. Baserat på uppgifterna ser det ut att röra sig om en tidig konceptmodell och mycket kan komma att ändras, även om projektet blir verklighet.

Läs mer om VR: