I augusti listade Asus produkten "RTX3070-8G-NOCTUA" i dokument till Eurasian Economic Commission (EEC), vilket väckte hoppet om ett samarbete med kylartillverkaren Noctua. Baserat på dokumenten såg det ut att röra sig om en variant av Nvidias grafikkort Geforce RTX 3070, men huruvida Noctuas utmärkande jordnära färgschema letat sig in i designen förblev ett mysterium.

Nu kan gåtan vara löst. I den vietnamesiska Facebook-gruppen för Asus ROG har det nämligen postats två bilder på vad som påstås vara frukten av samarbetet. Bilderna visar mycket riktigt ett grafikkort i de bekanta brun-beigea färgerna, som menas vara till salu åtminstone i Vietnam.

243709143_4323801344354125_5072137947206174365_n.jpg
KBxJLWDFknBJ10tp (1).jpg

Baserat på bilderna ser det ut att vara en rejäl kylanordning för den som har dryga tre expansionsplatser att avvara. Utöver två 8-pinskontakter för strömförsörjning är grafikkortet på bilden även utrustat med tre fullstora Displayport samt två HDMI-portar, båda sorter av okänd version. Utöver fläktarnas två nyanser av brunt och beige har konstruktionen ett matchande mörkbrunt hölje och båda bolags loggor på vardera kortsida.

Värt att notera att det endast ser ut att vara produktbilder där det inte går att utesluta att det rör sig om renderingar. Det kan därmed fortfarande vara ett koncept. I värsta fall och till många entusiasters stora sorg skulle det även kunna röra sig om en skicklig förfalskning. Priset i annonsen är i vilket fall 26 miljoner vietnamesiska dong (VND), vilket motsvarar cirka 9 990 kronor.

Är brun-beigea grafikkort det nya svarta?