Ett av de mest långlivade ryktena på länge inom spelkonsoler är att Nintendo arbetar på en ny Switch med bättre prestanda och stöd för 4K UHD-upplösning. När Switch med OLED-skärm tillkännagavs var Nintendo snabbt ut att påpeka att inga förändringar skett på hårdvarusidan, där samma Tegra X1-krets driver även den ny modellen. Trots detta vill ryktena inte ge med sig.

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att Nintendo Switch med 4K UHD-stöd fortfarande är på tapeten. Som underlag för uppgifterna har Bloomberg talat med inte mindre än elva olika spelutvecklare, som alla gör gällande att de har utvecklarkit med kraftfullare hårdvara. En av dessa är spelsutvecklaren Zynga, som tidigare inte utvecklat mjukvara för Nintendos spelkonsol.

By the time Nintendo showed off the new console in July, the company had already handed out the 4K kits to outside developers and asked them to design software to support the higher resolution. A development kit, which is used to test unfinished games, is a standard instrument in the game-making process. The Nintendo Switch kit contains extra memory to accommodate debugging software and additional ports to facilitate a connection to a computer but otherwise has similar capabilities to the hardware that customers would have at home. The kit for the original Switch, like the consumer products, transmits video to a TV or monitor at 1080p resolution. The new one does 4K.

Vidare framgår att Nintendos utvecklarkit för Switch med 4K UHD-stöd har extra minne, något som är standard för utvecklarkit då det underlättar felsökning av mjukvara. Därtill återfinns extra anslutning för att koppla in enheten till en dator, men i övrigt ska hårdvaran ha liknande kapacitet som är tänkt för slutkunder. Vidare framgår det som det ofta spekulerats om, att den högre upplösningen endast möjliggörs när spelkonsolen placeras i en dockningsstation och ansluts till en TV-skärm.

Efter publicering av nyheten var Nintendo återigen snabba med att dementera uppgifterna. Till Bloomberg och i ett uttalande till investerare skriver Nintendo att uppgifterna om att spelutvecklare har utvecklarkit med 4K UHD-stöd är direkt felaktiga. Speljätten upprepar också vad som kommunicerades i juli, att de utöver Switch OLED inte har några planer på andra nya modeller. Zyngas talesperson Sarah Ross förnekar också att bolaget innehar ett utvecklarkit med stöd för 4K UHD.

Att företag dementerar inofficiella uppgifter hör till vanligheten, men det är mindre vanligt att som Nintendo vända sig direkt till investerare. De många av varandra oberoende uppgifterna talar ändå för att det ligger någonting i en Switch med 4K UHD-upplösning. Två möjliga scenarion är därför att Nintendo skrinlagt planer som varit på tapeten, eller att de med emfas skjuter ned alla uppgifter för att på så vis kunna överraska och äga tillfället för tillkännagivandet.

Skulle du vara intresserade av en Nintendo Switch med stöd för 4K UHD-upplösning?