De senaste åren har ställningarna på telefonmarknaden kastats om en hel del, där storspelaren Huawei helt tappade fotfästet efter USA:s svartlistning. På tillväxtfronten har istället kinesiska Xiaomi seglat upp som en av de största aktörerna, där konkurrenskraftiga priser och telefoner i ett brett pris- och prestandaspann petat Apple från andraplatsen.

Xiaomi har inte varit föremål för misstänksamhet från amerikanskt håll, men på andra sidan Östersjön började det i slutet av september att bubbla när konsumenter uppmanades att kassera "kinesiska telefoner". Litauens nationella center för cybersäkerhet förklarade då att Xiaomi-enheter har dolda censurfunktioner som ska känna igen fraser som "Free Tibet". Nu rapporterar Reuters att tyska myndigheter också ska titta närmare på Xiaomis telefoner.

Det är myndigheten för informationssäkerhet (BSI) som axlar uppdraget, men exakt vad som ska undersökas och på vilket sätt meddelas inte. Xiaomi har ännu inte kommenterat Tysklands tilltag, men när det gäller Litauen har företaget anlitat oberoende experter som ska undersöka om påståendet kring censurverktyg stämmer. Framtiden får utvisa vad utredningarna landar i och sedermera om Xiaomi vidtar några åtgärder.

Enligt de litauiska uppgifterna är censurfunktionerna inaktiverade i Europa men möjliga att aktivera på distans. Exakt vilka telefoner som ska vara utrustade med detta framgår inte av myndighetens rapport, men ett exempel som lyfts är flaggskeppet Mi 10T 5G. Därtill utpekas Huawei P40 5G som en lur med en upphittad säkerhetsbrist, medan exempelvis kinesiska Oneplus ska vara helt förskonade.

Mer läsning: