Den rättegång som utspelat sig mellan Apple och Epic Games har fört med sig nya detaljer och uppgifter om de båda bolagen, däribland affärsrelaterade. Bland annat ser Apples spelrelaterade intäkter ut att landa på större siffror än många av spelgiganternas.

Enligt en analys utförd av Wall Street Journal (betalvägg) ska Apples rörelseresultat för spel under räkenskapsåret 2019 ha hamnat på motsvarande 74,6 miljarder kronor. Det påstås vara mer än motsvarande rörelseresultat samma period för Nintendo, Microsoft, Activision Blizzard och Sony sammanlagt.

Apple ska även under rättegången ha påstått att de siffrorna inte var helt rätt uträknade och egentligen var ännu högre än så. Det är dock värt att notera att Apple till skillnad från spelutgivarna i exemplet inte har någon egentlig produktionskostnad för sina spel. Deras intäkter genereras från App Store och framförallt från mikrotransaktioner i spel, snarare än köp av spel.

Det ska enligt analysen även vara en förhållandevis liten grupp som står för en större del av Apples spelintäkter. Lite äldre data från år 2017 visar att 6 procent av Apples App Store-användare står för 88 procent av alla spelrelaterade köp. Dessa användare spenderade i snitt motsvarande 6 550 kronor om året.

Brukar du spendera dina slantar på eller i mobilspel?