Den skarpa lanseringen av Microsofts Windows 11 är precis runt hörnet. Användare som deltar i Beta- och Release preview-kanalerna fick den slutgiltiga versionen redan i slutet av september, men den 5 oktober börjar uppdateringen rulla ut till alla användare som uppfyller de grundläggande systemkraven.

Flertalet systemkrav finns sedan en tid tillbaka på Microsofts webbplats. Listan ska däremot nu vara komplett med samtliga krav inför lansering. Det är gratis att gå över till Windows 11 även från äldre versioner av Windows, men uppdatering direkt genom Windows Update fungerar endast till enheter med Windows 10 installerat. Nedan börjar vi med att gå igenom de mest grundläggande kraven.

Grundläggande systemkrav för Windows 11

Egenskap

Värde

Processor

1 GHz, 2 kärnor
Endast kompatibla 64-bitarsmodeller*

Primärminne

4 GB

Lagring

64 GB

Grafikkort

DirectX 12 
WDDM 2.0

Säkerhetskrav

Trusted Platform Module 2.0
UEFI med Secure Boot

*Kompatibla modeller från Intel och AMD listas på Microsofts webbplats

Exakt vad som krävs för Windows 11 har kantats av både förvirring och frustration, särskilt gällande kombinationen av nya strikta säkerhets- och hårdvarukrav. Det grundläggande kravet är valfritt system med 64-bitarsprocessor på 1,0 GHz med två eller fler kärnor, 4 GB primärminne och 64 GB lagringsutrymme.

För att kunna installera Windows 11 genom Windows Update och garanteras kompatibilitet, stöd för drivrutiner och framtida uppdateringar krävs även en kompatibel processor samt stöd för TPM 2.0 och Secure Boot. Det går att köra Microsofts verktyg Datorhälsokontroll för att snabbt avgöra huruvida enheten är kompatibel, men samtliga kompatibla processorer finns även listade på Microsofts webbplats.

På grafikkortssidan krävs stöd för DirectX 12 samt att grafikkortets drivrutiner stödjer Windows Display Driver Model (WDDM) version 2.0. För användare med grafikkort från Nvidia finns stöd redan implementerat ned till Geforce GTX 600-serien. Detsamma gäller AMD, vars senaste drivrutiner ger stöd ned till Radeon RX 300-serien.

Funktionsspecifika krav för Windows 11

2021-10-04 16_31_37-Windows 11-specifikationer och systemkrav _ Microsoft.png
2021-10-04 16_31_50-Windows 11-specifikationer och systemkrav _ Microsoft.png

Utöver de grundläggande kraven listas även en längre uppsättning krav för specifika funktioner som tillkommer med Windows 11. Bland de funktionsspecifika kraven skymtas bland annat ett tillskott i specifikationerna för att kunna nyttja Directstorage. Förutom tidigare kända kravet på DirectX 12 kräver det nu även att enheten är utrustad med en SSD med NVME-gränsnittet och kapacitet på minst 1 TB.

Windows 11 lanserat – alla installationsalternativ

Microsoft rullar ut uppdateringen löpande genom Windows Update, vilket innebär att Windows 11 blir tillgängligt olika tider för olika användare, med start imorgon tisdag 5 oktober. För den som inte vill vänta finns även möjligheten att på egen hand ladda ned Windows 11, skapa ett eget installationsmedia eller en ISO-avbildning. Alla tre alternativ finns att välja på Microsofts webbplats.