Illegal nedladdning av upphovsrättsskyddat material, mera känt som piratkopiering, har länge varit föremål för diskussion och juridiska processer. Utpressningbrev är en av de mer kontroversiella metoderna som brukas i jakt på de som piratkopierar. Dessa skickas ut av advokatbyråer anlitade av enskilda rättighetsinnehavare, där framförallt den danska advokatbyrån Njord Law Firm stått som avsändare till en stor del av dem.

För att skicka kravbreven begär advokatbyråerna ut uppgifter från internetoperatörer genom Patent- och marknadsdomstolen. De förtäcks sedan i form av fakturor eller böter och uppmanar att betala för att slippa inkassokrav eller åtal. Det har dock ifrågasatts huruvida det har någon rättslig grund, till den grad att Njord Law Firm åtalades för bedrägeri. Nu rapporterar Berlingske att åtalet läggs ned.

Det är Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) som väljer att lägga ned åtalet och samtliga åtalspunkter, då det anses sakna grund. Njord Law Firm eller toppadvokaten Jeppe Brogaard Clausen är därmed inte längre åtalade för något brott.

Advokatbyrån får därmed fortsätta sin verksamhet, men det kvarstår en granskning som kan sätta käppar i hjulet för just kravbreven. Den danska motsvarigheten till Konsumentombudsmannen (KO), Forbrugerombudsmanden, inleder en egen utredning av Njord Law Firm som beroende på utfall fortfarande kan innebära slutet för fortsatt brevväxling med fildelare.

Läs mer om kravbrev: