Windows 11 har nu officiellt gjort debut och börjat avlösa sin drygt sex år gamla föregångare. Skiftet bjuder på en förhållandevis rejäl omdaning, funktionsmässigt men framförallt estetiskt och designmässigt. Personliga anpassningar och flexibilitet framhävs som stora poster, eftersom operativsystemet är tänkt att i hög utsträckning kunna användas av allt från den generelle användaren till den spelintresserade eller professionella utvecklaren.

Rent estetiskt är allt mjukare och rundare, vilket både syns och hörs. Visuellt är fönster något mer transparanta med rundade hörn och nya ikoner. Även ljuden är mjukare, och vid byte till mörkt tema även dovare. Ikoner har omdanats för att bättre passa med resterande designval och flertalet funktioner för att göra operativsystemet mer tillgängligt tillkommer. Enligt Microsoft är det bolagets mest inkluderande operativsystem hittills, bland annat tack vare nya hjälpmedelsverktyg likt Narrator, Magnifier, Closed Captions och Windows Speech Recognition.

Centrerad startmeny och nya widgets

För de som deltog i Windows Insider-programmet är många av förändringarna välbekanta, men kanske mest utstickande vid en första anblick är den färska startmenyn. Till skillnad från majoriteten av tidigare versioner har menyn i Windows 11 centrerats och placerats i mitten av aktivitetsfältet.

Windows-11-Start.jpg
Windows-11-Teams-Integration-Screen.jpg

Microsoft menar att detta ger användare en snabbare åtkomst "till programmen de älskar". Det tillkommer även funktioner för att synka filer från IOS- eller Android-enheter för de som prenumererar på molntjänsten Microsoft 365. Användare kan då se sina senast ändrade eller öppnade filer över flera enheter. Med startmenyn och aktivitetsfältet integreras även Chat, som är en del av Microsoft Teams. Designmässigt är det en nedskalad version som är tänkt att användas för att snabbt kunna chatta, ringa eller videosamtala.

Windows-11-Widgets-Screen.jpg

Detta kompletteras med Windows 11 nya Widget-system. Funktionen lånar en del från mobilsidan och består av en helt ny menysida som kan svepas in med en vänster-höger-rörelse. Där kan användaren välja ut widgets efter personligt tycke och smak och samla information likt väder, nyheter eller kalender.

Effektivare arbetsyta

De personliga anpassningarna handlar inte endast om estetik, utan även möjlighet att dela upp och organisera sin arbetsyta. Under pandemin har många verksamheter och privatpersoner behövt flytta sitt arbete eller sina studier till distans- och hybridlösningar. Med Windows 11 vill Microsoft göra skiftet mellan arbete och privatliv smidigare.

Windows-11-Snap-Desktop-Screen.jpg
Windows-11-Snap-Screen.jpg

Microsofts lösning på behovet av att göra flera saker samtidigt utan att förlora fokus är kombinationen av Snap Layouts, Groups och Desktops. De två förstnämnda är kort och gott en ny uppsättning verktyg för fönsterhantering som låter användaren konfigurera sina fönster i olika kolumner och konstellationer. Dessa grupper kan växlas mellan och även ställas in för extra skärmar. Med Desktops kan dessa grupper organiseras i ytterligare ett steg med virtuella skrivbord för att hålla arbetsflödet ordnat eller för att hålla isär exempelvis vyer för spel och privatliv.

Fler resurser för utvecklare

Utöver nya verktyg för att strukturera sitt arbete ska Microsoft ha lagt krut på att utveckla och utöka verktygen för de som arbetar som utvecklare. En målsättning ska ha varit att göra Windows-plattformen mer öppen i allmänhet och förenkla arbetsprocesser för de som arbetar med flera ramverk, språk och utvecklingsverktyg. Det blir bland annat enklare att emulera x64-applikationer med ARM och verktyget Webview2 blir tillgängligt för alla.

image2-1.png

Utökad Microsoft Store

I samband med lanseringen av Windows 11 lanseras även en omdanad version av Microsoft Store. Kravet på mjukvara enligt Universal Windows Platform (UWP) skrotas och bland annat Android-applikationer samt Win32-program välkomnas. Microsoft Store öppnar även för tredjepartsutvecklare att lansera sina applikationsbutiker.

Nya spelfokuserade funktioner

Tidiga tester visar hittills ingen milsvida prestandaskillnad mellan Windows 10 och Windows 11, men det tillkommer ett par spelfokuserade funktioner. Funktionen Auto HDR ska aktiveras automatiskt när en HDR-kompatibel skärm detekteras. Det ska sedan modifiera färger och ljusstyrka för ett mer detaljerat ljus i spel. Användare kan själva välja om de vill aktivera Auto HDR eller inte.

Microsoft har även byggt in Xbox-applikationen direkt i Windows 11. Denna kan nyttjas tillsammans med en Xbox Game Pass-prenumeration för att ladda ned eller strömma tillgängliga spel direkt i applikationen.

Windows-11-Xbox-Game-Pass-Screen.jpg

Sist men inte minst introduceras även stöd för tekniken Directstorage, som först introducerades på Xbox Series X/S. Detta nyttjas för att ta sig runt den flaskhals som uppstår när spel ska ladda in små databitar i realtid, exempelvis texturer. Med Directstorage ska laddningstider reduceras samtidigt som detaljåtergivningen ökas. Funktionen kräver dock en SSD-enhet med NVME-gränssnittet och kapacitet om 1 TB samt ett grafikkort med stöd för DirectX 12 för att kunna användas.

Nya säkerhetsfunktioner och systemkrav

Med ett nytt säkerhetsfokus på både mjuk- och hårdvarunivå tar Microsoft upp kampen med konkurrenterna Chrome OS och Mac OS, där säkerhet och mer låsta lösningar varit på tapeten länge. För att bättre skydda känslig data nyttjas Trusted Platform Module (TPM) 2.0 och Secure Boot. Vid ett intrång ska det hårdvarubaserade stödet hjälpa användare att hålla exempelvis krypteringsnycklar och användaruppgifter säkrare än tidigare, eftersom att de separeras från operativsystemet. Detta drar bland annat inloggningsfunktionerna Windows Hello nytta av.

Andra säkerhetsfunktioner som tillkommer inkluderar virtualization-based security (VBS) och hypervisor-protected code integrity (HVCI). Kombinationen av samtliga ska enligt Microsoft reducera förekomsten av skadlig programvara med upp till 60 procent.

Guide: Aktivera TPM 2.0-modulen för installation av Windows 11

För att garanteras kompatibilitet, stöd för drivrutiner och framtida uppdateringar krävs därmed även en processor som är kompatibel med TPM 2.0 och Secure Boot. Förutom att modellen måste finnas med på Microsofts listor av godkända sådana måste den dessutom vara relativt ny, vilket debatterats flitigt bland användare. Det går trots det att installera operativsystemet på enheter vars hårdvara inte officiellt har något stöd, men detta är då helt utan några garantier från Microsofts sida.

Att uppgradera till Windows 11 är gratis för Windows 10-användare, inklusive de som tidigare uppgraderat till Windows 10 gratis från tidigare versioner. Uppdateringen rullar ut löpande till användare som vill uppdatera genom Windows Update, men går även att installera på egen hand. Om du känner dig nyfiken men inte riktigt vågar ta klivet själv ännu kan du få ett smakprov genom att kika på hur det gick med redaktionens första skarpa Windows 11-installation.