Sommaren 2019 meddelade AMD att de licensierat ut den då kommande grafikarkitekturen RDNA till Samsung, som skulle integrera den i sina framtida Exynos-systemkretsar för mobiltelefoner. Under Computex 2021 bekräftades det vara andra generationens RDNA – RDNA 2.

Detta är samma arkitektur som huserar i Radeon RX 6000-seriens grafikkort samt systemkretsarna i Microsoft Xbox Series S/X och Sony Playstation 5. Tidiga exemplar av flaggskeppet Exynos 2200 med RDNA 2-grafik tyder på att hög grafikprestanda är att vänta, men det är inte det enda som väntar på grafikfronten. Nu bekräftar Samsung att det även blir den första systemkretsen för mobiltelefoner med stöd för ray tracing.

Renderingsmetoden ray tracing beräknar hur ljusstrålar breder ut sig och är en renderingsmetod för ljus som ger en mer realistisk ljussättning i exempelvis spel. Hårdvaruaccelererad ray tracing är däremot något som på spelsidan hittills endast begåvats datorer och konsoler, detta då hårdvarustödet för att utföra beräkningarna helt enkelt inte funnits någon annanstans. På AMD:s sida görs det med Ray Accelerators, som utvecklats specifikt för att hantera dessa algoritmer och endast finns i just RDNA 2-arkitekturen.

Den integrerade grafikdelen i Exynos 2200 ska enligt Videocardz ha kodnamnet "Voyager". Baserat på tidigare uppgifter rör det sig om sex beräkningsenheter för totalt 384 streamprocessorer och en klockfrekvens om 1,31 GHz. Detta innebär i teorin totalt sex Ray Accelerators, men detta beror även på hur Samsung valt att anpassa arkitekturen.

Den första mobiltelefonen som spås få den ray tracing-kapabla systemkretsen är Samsung Galaxy S22, som väntas lanseras i början av år 2022.

Vill du ha en telefon som klarar av ray tracing?