Twitch är i dagsläget den största plattformen för streamad underhållning, där privatpersoner delar med sig av sina spelupplevelser i direktsändning. Under åren har det dykt upp flera konkurrenter, men de har allt som oftast blivit kortlivade. Bland annat Microsoft kastade tillslut in handduken med tjänsten Mixer. Nu får Twitch stora bekymmer, då hackare har kommit över totalt 125 GB data med källkod, krypterade lösenord, utbetalningsuppgifter och spridit dem vidare på webben.

Det är en hel del uppgifter som har hamnat på vift, bland annat hela streamingtjänstens källkod. Det inkluderar all kommentarshistorik hela vägen tillbaka till sidans tidigaste versioner. Utöver det är även användares krypterade lösenord på vift och redaktionen rekommenderar därför starkt alla med ett Twitch-konto att byta lösenord omedelbart, även på andra tjänster där samma lösenordet används.

Uppdatering 2021-10-07: Twitch har uttalat att inga användares betaluppgifter eller lösenord har hamnat på vift. Övriga användaruppgifter har de inte varit lika specifika kring i skrivande stund.

Twitch_fuckup.jpg

Andra uppgifter som för första gången ser dagens ljus är utbetalningar till alla de kanaler som får in pengar genom prenumeranter. Denna historik sträcker sig dock endast från augusti 2019 till oktober 2021. Uppgifterna inkluderar statistik där utbetalningar presenteras månadsvis, men det går exempelvis även att se vilka som tjänat mest under hela perioden som finns tillgänglig.

Utöver det finns även information om en planerad Steam-konkurrent. Projektet går under kodnamnet "Vapour" och ska integrera många av Twitchs funktioner, givetvis med en egen butik för bland annat speltitlar. Samtidigt hittas även ett VR-projekt vid namn "Vapeworld" med kopplingar till Vapour-klienten. Vid första anblick ser det ut att vara en chat-baserad titel där många av modellerna (eng. assets) är de emotes som används på Twitch.

Sist men inte minst har hackaren kommit över information om proprietära utvecklarverktyg, interna Amazon Web Services som används av Twitch samt andra tjänster som bolaget äger såsom IGDB och Curseforge. Personen som fick tag i all information meddelar att det här endast är del ett, men avslöjar inte vad som står näst på tur mer eller när det kan tänkas ske.

En anonym källa på Twitch bekräftar att läckorna stämmer och att ansvariga på bolaget är medvetna om händelsen. Utöver det tros uppgifterna vara så färska som i måndags denna vecka. I skrivande stund har Twitch inte uttalat sig officiellt om läckan, men redaktionen rekommenderar oavsett alla användare att byta lösenord på tjänsten och andra tjänster som använder samma kombination.

Uppdatering 18:00: I ett officiellt uttalande på Twitter bekräftar Twitch att ett intrång ägt rum, men att de ännu inte vet hur omfattande incidenten är. De arbetar just nu på att ta reda på exakt vad hackaren kommit över och lovar uppdatera användare så snart som möjligt.