Inom en inte alltför avlägsen framtid lanserar Intel Core 12000-serien "Alder Lake". På menyn står en lång rad nyheter, som övergången till Intel 7 (nanometer), den prestandaorienterade arkitekturen Golden Cove och energieffektiva Gracemont, den nya sockeln LGA 1700 med tillhörande 600-serien styrkretsar, PCI Express 5.0 och inte minst DDR5.

På SweClockers är den uteslutande mest populära serien av primärminne Vengeance från Corsair, vilket gör bolagets tillskott på DDR5-fronten högaktuellt. Nu visar bolaget Vengeance i omstöpt form för DDR5 och en värmespridar som fått sig en rejäl omdaning. Borta är den räfflade överdelen och horisontella utbuktande ränderna, till förmån för mer stilrena.

Medan Corsair ännu inte gått ut med några detaljer är det sannolikt att merparten, om inte alla, minnen i Vengeance-serien startar på DDR5-standardens grundnivå. Det handlar då om en effektiv klockfrekvens om 4 800 MHz med en förhållandevis slapp timing om CL40. Det senare kan göra att många av dagens DDR4-minnen i praktiken levererar högre prestanda i många applikationer.

Corsair-Vengeance-2.jpg

Värt att påpeka är att DDR4 har mer än åtta år på nacken och att minnestillverkare därmed haft lång tid på sig att optimera kretsarna. Mycket talar dock för att DDR5, till skillnad från DDR3 och DDR4, lanseras med minnesmoduler med högre klockfrekvenser och tightare timings än grundnivån standardiseringsorganet JEDEC satt. Som ett kvitto på detta visar Corsair en siluett av bolagets mer påkostade serie Dominator.

Samtidigt som det finns frågetecken om prestandan hos första generationens DDR5-minnen står det klart att modulerna blir dyrare än dagens DDR4. För att möta detta kommer Intel att med Alder Lake ha en integrerad minneskontroller med officiellt stöd för såväl DDR5 med en effektiv klockfrekvens om 4 800 MHz och DDR4 i 3 200 MHz. Moderkortstillverkarna kommer i sin tur ta fram olika moderkort, där mer prispressade modeller använder DDR4 och mer påkostade istället får anslutningar för DDR5.

Lanseringen av Intels Core 12000-serie Alder Lake väntas äga rum i början av november.

Källa: Techpowerup

Läs mer om DDR5 och Intel "Alder Lake":