Efter många års ökenvandring med samma tillverkningsteknik är Intel på väg att lägga 14 nanometer till handlingarna. För första gången på sex år släpps processorer på en ny nod för stationära datorer. Kodnamnet för den nya generationen är "Alder Lake" och kommer fullsmetad med nyheter, med två nya arkitekturer, PCI Express 5.0 och DDR5.

Intel-Core-12000-Alder-Lake.jpg

Efter en myriad av läckor publicerar Intels chef för konsumentdatorer, Gregory M Bryant, den första officiella bilden på Alder Lake-processorer. Som synes frångår Intel den tidigare kvadratiska designen till en rektangulär, där processorerna växt på höjden till 37,5 × 45 millimeter. Det är första gången på 17 år som Intel rör den fysiska designen på X- och Y-axeln.

Fram till idag har Intels processorer mätt in på 37,5 × 37,5 millimeter, vilket gör att Alder Lake växer med 20 procent på ena ledden. Att processorerna växer kan förklaras med att antalet kontaktstift ökar rejält till 1 700 från 1 200 stycken hos dagen sockel LGA 1200 för Core 11000-serien "Rocket Lake". Ursprungligen hade processorerna med samma storlek endast 775 kontaktstift (LGA 775).

I och med att Intel genom åren behållit samma storlek på processorn har entusiaster kunnat återanvända sina kylare. Flera tillverkare, däribland Noctua och Be Quiet, har gått ut med att de erbjuder nya monteringskit för att befintliga kylare ska kunna monteras på Alder Lake. Då basen på äldre kylare inte kommer täcka hela ytan på de nya processorerna återstår att se hur effektivt de avleder värme ställt mot nyare lösningar med större bas.

Intels Core 12000-serie "Alder Lake" lanseras i början av november månad.