Runt en fjärdedel av världens grafikkort uppskattas ha sålts till miners under årets första kvartal. Till följd av ramaskrin från gamers valde Nvidia att med nyproducerade grafikkort implementera en spärr, vilken halverar prestandan vid brytning av bland annat Ethereum. Dessa fick tillägget Lite Hash Rate (LHR) och är tänkt att göra grafikkorten mindre intressanta för miners.

Föga förvånande pågår ett digert arbete i att kringgå spärren. Närmast hitintills är mjukvaran Nbminer, som lyckats låsa upp 70 procent av prestandan hos nyproducerade grafikkort. En annan mjukvara som används för kryptobrytning är T-Rex, vilken på ett finurligt sätt helt kan nyttja Geforce-grafikkortens fulla potential.

Genom att bryta två kryptovalutor samtidigt är det möjligt att använda 100 procent av de resurser grafikkortet har att tillgå. När inställningen används i mjukvaran kan 30 procent av prestandan dediceras till Ethereum (ETH) samtidigt som 70 procent kan användas för alternativ som Ergo (ERG), Ravencoin (RVN) och Cornflux (CFX). Av någon anledning fungerar inte det omvända, att använda 70 procent till Ethereum och 30 procent till alternativa kryptovalutor.

Tom's Hardware som rapporterar om mjukvaran T-Rex påpekar att varje kryptovaluta har olika krav på mängden grafikminne, varför lösningen inte fungerar med alla grafikkort i Geforce RTX 3000-serien. Som exempel kräver kombinationen Ethereum och Ergo mer än 8 GB minne medan Ethereum med Ravencoin alternativt Cornflux kräver mer än 10 GB. Det betyder att RTX 3060 Ti, RTX 3070 och RTX 3070 Ti inte kan använda funktionen i T-Rex.

Det är tydligt att helt kringgå Nvidias spärr för brytning av krypvalutor är svårare än förutspått när grafikjätten sjösatte LHR-konceptet. Samtidigt som arbetet pågår är det sedan tidigare känt att Ethereum inom en inte allt för avlägsen framtid går från dagens resurskrävande Proof-of-Work till Proof-of-Stake, vilket skulle gör det betydligt mindre lukrativt att använda grafikkort för mining.

Mer om grafikkort och kryptovalutor: