Den handhållna spelkonsolen Switch blev en dunderhit från Nintendo och nu är den uppdaterade varianten lanserad. Till mångas förtret återfinns inte högre presterande hårdvara under huven, utan Nintendo har nöjt sig med att göra utvändiga omdaningar. Den klart största nyheten är OLED-skärmpanelen, som kliver upp från 6,2 till 7 tum och levererar bättre bild än originalet.

Utöver själva OLED-tekniken är skärmens yttre av glas, detta till skillnad från originalet vars skärmyta är i plast. Den nya skärmen är därför mer benägen att repas och av den anledningen har Nintendo limmat fast ett skärmskydd, som utöver att skydda mot repor också agerar splitterskydd vid skador av skärmen.

Att det handlar om ett fastlimmat skärmskydd är ingen självklarhet, då andra elektronikprylar levereras med skärmskydd som kan tas bort. På grund av detta uppmanar Nintendo i sin manual användare att inte ta bort skyddet, då det föga förvånande medför en stor risk att skärmen tar skada. Ett tidigare exempel där en produkt tagit skada är första generationens Galaxy Fold, vars övre skärmlager ofta misstogs för att vara ett vanligt skärmskydd.

The Verge som inför lanseringen testade Nintendo Switch OLED påpekar att skärmskyddet knappt är märkbart och att de flesta sannolikt inte märker av att det finns. För den som vill extra skydd har Nintendo även bekräftat att det är möjligt att sätta på ett skärmskydd ovanpå det fastlimmad, utan att det orsakar problem med exempelvis pekfunktionen.

Nintendo Switch OLED finns att köpa i svenska butiker för 4 490 kronor. Utöver ny skärm har den nya modellen ett förbättrat justerbart ställ, högtalare, Joy-Con-handkontroller, 64 GB lagringsutrymme och dockningsstationen med inbyggd LAN-port.

Har du köpt en Nintendo Switch OLED eller lever du fortfarande på hoppet om en Pro-modell?